Ne várjunk 270 forint alatti eurót

2009.07.07. 07:46 Módosítva: 2009.07.07. 07:49
Az első negyedévesnél kisebb mértékű, de tartós gyengülés várható a következő időszakban a forintpiacon az elemzők szerint.

A forint a múlt héten féléves csúcsra erősödött az euróval szemben. Ennek hátterében -- hivatkozott elemzők véleményére a Dow Jones hírügynökség - leginkább az állhatott, hogy amerikai és európai bankok a számukra biztosított pótlólagos likviditást nem a hitelezés bővítésére fordították, hanem magas hozamot ígérő eszközökbe fektették, például feltörekvő piaci devizákba. Ezért úgy vélik, az utóbbi időszak emelkedése ezeken a piacokon nem kellően megalapozott, spekulatív és csupán átmeneti.

A magyarországi elemzők korántsem látják ennyire sötéten ezt a képet. Az ING Bank devizaüzletágának vezetője, Kolba Miklós a napi.hu-nak elmondta: jelenleg pusztán korrekcióról van szó. Ezzel együtt úgy tűnik, szinte mindenki a mostaninál gyengébb árfolyamra számít az idén.

A forint jelenlegi árfolyama a Takarékbank szakértőinek megítélése szerint nagyjából megfelel a makrogazdasági fundamentumok és politikai adottságok által indokolt árfolyamszintnek. További erősödésre így kevés esélyt látnak. Úgy vélik, inkább az első negyedévesnél kisebb mértékű, de tartós gyengülés várható a következő időszakban. A globális gazdaság fundamentumaiban ugyanis továbbra sem érzékelhető stabil és fenntartható növekedési pálya, így a magasabb kockázatú eszközöket könnyen érheti újabb pofon az év második felében. A CIB-nél az év hátralévő részében alapvetően az első félévhez képest mérsékeltebb árfolyam-ingadozásra számítanak. Kiemelték: az ingadozás mértéke az utóbbi hónapokban jelentősen csökkent, de még mindig magasabb, mint a pénzügyi válság tavaly őszi eszkalálódása előtt. Előrejelzésük szerint év végére a forint a jelenlegi szinteknél valamivel gyengébb lehet, egy euróért ekkor 275 forintot kell majd adni.

Az árfolyam alakulása továbbra is nagymértékben függ a globális kockázati preferenciáktól és a regionális hangulattól. Mint azonban a banknál hozzátették: a forintárfolyam kapcsán nehéz bármi olyat mondani, ami néhány hétnél hosszabb időre helytállónak bizonyulna. Az erősödés mindenesetre jelzi a bizalom lassú helyreállását, aminek hatására a befektetők újra felfedezik maguknak a forint kamatprémiumát. Mint felhívták a figyelmet: a kötvényhozamok szép lassan ereszkednek is, már a 3-5 éves kötvények is az egy számjegyű tartományban, 9,25 százalék körül alakulnak a néhány héttel ezelőtti 10 százalék körüli értékekhez képest. Mindez megágyazhat végre egy újabb kamatcsökkentésnek. A kamatcsökkentés persze megállíthatja a forint további erősödését, de arra jó esély van - feltéve, hogy nem érkezik valamilyen váratlan és kedvezőtlen világgazdasági hír -, hogy a forint a jelenlegi tartományban stabilizálódjon.

Az OTP elemzői szerint az euró árfolyama 280 forint közelében ingadozhat az év hátralévő részében. Az erősebb forint irányába a továbbra is jelentős kamatkülönbözet és a folyamatban lévő fiskális kiigazítás egyensúlyteremtő és bizalomerősítő hatása mutat. Az elmúlt időszakban tapasztalt árfolyam-erősödés mögött álló tényezők nem kizárhatóan átmenetiek, de újabb jelentős forintgyengülés nem valószínű.

A CIB szakértői szerint a hazai hatásokat illetően a javuló fizetési mérleg árfolyamhatása feltehetően mérsékelt, tekintve, hogy a javulás (elsősorban a kereskedelmi mérlegben) alapvetően a súlyosbodó recesszió következménye. Pozitív hatást gyakorol viszont az árfolyamra az unióval és az IMF-fel való együttműködés, illetve az eddig a módosított terveknek megfelelően zajló költségvetési korrekció. Utóbbi szempontjából (a végrehajtást illetően) kockázatot jelent a recesszió mértékének bizonytalansága és a politikai helyzet. A monetáris politika szempontjából továbbra is prioritás a pénzügyi stabilitás, így az idén várható kamatvágások feltehetően nem fogják érzékelhetően gyengíteni az árfolyamot - vélik a CIB-nél.