Nem most kell részvényt venni

2009.07.08. 07:34
Felülteljesítő magyar kötvények, 10-15 százalékos tőzsdei korrekció, sávkereskedés - foglalható össze a profi befektetők véleménye a következő hónapokról. A nyaralás a tőzsdézőknek is időszerű.

"Ne szállj szembe a medvepiaci rallyval"; "az olaj megmutatja, merre megy a piac" - mondták április elején az általunk megkérdezett profi befektetők, és a 35-ről 72 dollárra ugró olajár, a 2200-ról 3800-ig emelkedő OTP ismeretében nem járt rosszul, aki hallgatott rájuk. Most viszont nyár következik, a legunalmasabb évszak a tőzsdén. Véleményük is ennek megfelelően változott.

Az elmúlt hónapokban nagyon sokat jöttek fel a piacok, miközben a makrogazdasági problémák nem oldódtak meg - mondta Szabó László magánbefektető, volt alapkezelő, aki szerint a piacokra ellentétes erők hatnak. Az egyik serpenyőben ott van a korlátlan pénznyomtatás, amiről látszik, hogy nem képes fenntartani a gazdaság korábbi szintjét, másrészt viszont ez a pénz bármelyik eszközosztályba képes beáramlani és ott likviditást teremteni. Éppen ezért nagyon nehéz prognózist adni a részvénypiac várható teljesítményéről, összességében azonban sok tőkét részvényben nem tartanék - fogalmazott. Jó alternatívát jelentenek viszont a vállalati kötvények: az euróban denominált Mol- és OTP-kötvények ugyan már nem kínálnak olyan kiugró hozamot, mint néhány hónappal ezelőtt, de jelentősen csökkent a nem fizetésükkel kapcsolatos kockázat is.

Az elmúlt egy-két héten a magyar állampapírpiacon is jó lehetőségek alakultak ki, miután már a török és román kamatszint is alacsonyabb a mienknél, a lengyel kamatoknak meg egyenesen a háromszorosát fizetjük. Én, aki nem értek a monetáris politikához, csak régóta jelen vagyok a piacon, semmilyen fundamentális okot nem látok arra, miért kell ilyen magasan tartani a kamatszintet - fogalmazott Szabó. Befektetőként a kötvénypiac mellett szól, hogy amíg az Egyesült Államokban nulla százalék körül vannak a rövid hozamok, addig a mi kötvényeink akkor is vonzók lesznek, ha a világban nem tombol az optimizmus. Ha a tőzsdék csak oldalazgatnak, abból a kötvénypiacunk nagyot tud profitálni - vélekedett Szabó László.

Eddig az olaj mozgása egyértelműen mutatta az irányt a piacoknak, de az olajtársaságok árfolyama ezzel nem tartott lépést, ami jól jelzi, hogy az olajpiacon komolyabb pénzügyi spekuláció alakult ki - mondta Bokorovics Balázs befektető, cégtulajdonos. A tőzsdéken sokan nagy visszaesésre számítanak, az elterjedt W alakú mintázatnak megfelelően, de nem tartom valószínűnek, hogy a közeljövőben akár csak meg is közelítsék a piacok a márciusi mélypontokat. Nyáron a részvénypiacokon 10-15 százalékos korrekció bekövetkezhet, mivel nagyon lecsökkent a készpénzáramlás az alapokba.

A magyar piacon is rövid távon a csökkenés lehet az irány, 15 százalékos BUX-eséssel, 13 ezer pont körüli indexszel. Az olaj árfolyama legfeljebb 50-55 dollárig korrigálhat, a 35 dolláros szintekre nem fog visszaesni mostanában - vélekedett Bokorovics. Az emberek és a vállalatok tartalékai ugyanakkor kezdenek elfogyni, és ha nem indul meg a reálgazdasági növekedés őszig, akkor az emelkedő munkanélküliség, a hitelszűke, a magas kamatmarzsok és hitelköltségek októberre olyan szintre emelhetik a társadalmi elégedetlenséget, ami politikai destabilizációhoz is vezethet. Ebben az esetben éles piaci reakciók, jelentősen gyengülő forint és tőzsde is elképzelhető, függetlenül az aktuális nemzetközi hangulattól - tette hozzá.

Fellegi Tamás alapvetően a nyaralást javasolja a befektetőknek a következő időszakra, csak a kifejezetten tőzsdefüggőknek, ezen belül is a shortos beállítottságúaknak "megengedett" a piaci jelenlét. A "Bárki lehet tőzsdés" című könyv szerzője szerint ugyan voltak jelek az elmúlt napokban, amelyek arra utalhatnak, hogy a piac zuhanni készül, de egyelőre erre nem érkezett megerősítés. Így ugyanolyan esélye van annak is, hogy a piacok egyszerűen nem csinálnak érdemben semmit, vagyis folytatódik egyfajta sávkereskedés. Ez nemcsak Amerikára vonatkozik, hanem az európai és magyar részvényekre is.

A hazai papírok közül a Mol és a Magyar Telekom mutat csúnyán a szakértő szerint, ezek vannak legközelebb a mélypontjaikhoz, az ellenpont pedig a folyton csak emelkedő Egis. A forint árfolyamával kapcsolatban mindenki gyengülést vár, ám Fellegi szerint ez nem lesz jelentős, vagyis nem érdemes shortolni. A pénzügyi pániknak vége, márpedig ezeket a devizákat a pánik szokta lehajtani - fogalmazott. Az elmúlt három hónapban triplájára emelkedett az OTP, kétszeresére az olaj, megvolt a nyerési lehetőség, bár kétségtelen, hogy nehéz volt a rallyt teljes terjedelmében meglovagolni - mondta Fellegi, aki szintén nem hisz abban, hogy a piacok meglátogatják a márciusi mélypontokat.