800 embert bocsát el a székesfehérvári Denso

2009.07.09. 14:09
Csoportos létszámleépítés keretében, a munkavállalók képviselőivel történt konzultációt követően, maximum 800 dolgozójától kénytelen megválni szeptember végéig a székesfehérvári Denso Gyártó Magyarország Kft. - közölte csütörtökön a cég. Akik maradnak, ismét ötnapos munkarendben fognak dolgozni.

Az elbocsátásokkal kapcsolatosan a vállalat vezetése csütörtökön konzultációt kezdeményezett a szakszervezet és a munkavállalók képviselőivel. Az elbocsátási szándékot ugyancsak csütörtökön bejelentette a munkaügyi központnak és munkásgyűlésen ismertette a cég dolgozóival - mondta el Látos István.

Tájékoztatása szerint a létszámleépítés az "önkéntes távozás ösztönzési programjával" kezdődik. Azok a dolgozók, akik az önkéntes távozást választják, a törvényes juttatáson kívül két havi juttatásban részesülnek.

A lépésre az "üzleti környezetben bekövetkezett rendkívüli nehézségek" miatt kényszerült az autóipar számára különböző alkatrészeket gyártó, Székesfehérváron 1997-től a japán Denso leányvállalataként, 4100 dolgozót foglalkoztató cég.

A munkahelyek megtartása érdekében az elmúlt időszakban több intézkedést is bevezettek a Densonál. Csökkentették a túlórákat, decembertől csökkentett műszakkal dolgozott, januárban pedig ideiglenesen négynapos munkahétre állt át a gyár, továbbá több költségcsökkentő intézkedésre is sor került.

"Mindezek ellenére, az üzleti környezetben bekövetkezett rendkívüli nehézségek miatt elkerülhetetlen a vállalat számára a létszámcsökkentés, annak érdekében, hogy megőrizzük hosszú távú működésünk feltételeit és a versenyképességünket" - hangsúlyozta Yukimasa Ohoka, a kft. elnöke a csütörtökön kiadott közleményben.

A csoportos létszámleépítést követően októbertől ismét ötnapos munkahétben dolgozik majd az üzem - mondta el Látos István.