Vizsgálatok indultak a Provident ellen

2009.07.10. 08:46
A versenyhivatal és a munkavédelmi főfelügyelőség is vizsgálja a gyorskölcsönös céget, értesült a Magyar Hírlap. A lap úgy tudja, a hatóságok több jogsértést valószínűsítenek a Providentnél.

Eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a gyorshiteleket nyújtó, bírálói szerint legális uzsorázást folytató Provident Zrt. ellen - írja a Magyar Hírlap. A lap a GVH indoklását idézve azt írja: az eddigi adatok alapján a cég képviselői úgy kértek előtörlesztést, többletfizetést a fogyasztóktól, hogy erről a szerződéskötés előtt nem tájékoztatták őket.

A vizsgálat kiterjed a Provident értékesítésre vonatkozó teljes tájékoztatási gyakorlatára, azaz valamennyi általa közzétett, illetve a fogyasztóknak megküldött közlésre is. A GVH gyanúja szerint a Provident valószínűsíthetően több jogszabályt is megsértett.

Nemcsak a versenyhivatal vizsgálódik a Providentnél. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) közérdekű bejelentés alapján indított vizsgálatot, amely kiterjed a munkaidővel, pihenőidővel, a munkaszüneti napi munkavégzéssel és a hozzájuk kapcsolódó pótlékok kifizetésére vonatkozó szabályok betartására – tájékoztatta lapot a hivatal.

Az OMMF a bejelentés tartalmán túlmenően országos, komplex, vagyis a foglalkoztatás jogszerűségét teljes egészében górcső alá vevő vizsgálatot is indított a Providentnél. Közben Mali Zoltán, Drávapiskinek a cég ellen egységfrontot hirdető polgármestere megnyerte a Provident indította rágalmazási pert. Mali a Magyar Hírlapnak kijelentette: az ítéletből kiindulva hamis vád miatt feljelenti a céget. A polgármester egyébként úgy tudja, hogy a Pénzügyi Szervek Állami Felügyeletét is a cég elleni vizsgálatra kötelezték.