Csődben a gyorskölcsön-nyújtó Athlon

2009.07.13. 06:51
Július 8-án csődeljárást kezdeményezett maga ellen az Athlon Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A hitelezőket a társaság július 28-ára hívta össze, hogy dönthessenek a társaság fizetésihaladék-kérelmének elfogadásáról.

Az Athlon a hazai gyorskölcsön-piac egyik szereplője a meghatározó Provident és a Kápé mellett. Az elmúlt hónapokban ezen - igen magas teljes hiteldíjmutató (THM) mellett - rövid futamidőre kis összegű hiteleket kínáló társaságok ellen széles körű, a politika által is támogatott polgári ellenállás kezdődött, amelynek során a Provident ellen - bejelentések alapján - sajtóhírek szerint a Gazdasági Versenyhivatal és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) is eljárást indított. A megnehezült piaci környezet minden bizonnyal komoly hatással volt az Athlon üzleti tevékenységére is, ez is közrejátszhatott a cég fizetésképtelenné válásában.

Az Athlon egyébként sem állt stabil lábakon: a cégbíróságon elérhető utolsó, 2007. decemberi eredménykimutatása szerint a társaság a 2006-os 52 után 473 millió forintos mérleg szerinti veszteséggel zárta az évet. Pénzügyi vállalkozások - ellentétben a hitelintézetekkel - kérhetnek csődeljárást maguk ellen. A csődeljárás során az Athlon a hitelezői kifizetéseket szüneteltetheti, ám a társaság ügyfeleinek a fennálló tartozásaikat továbbra is, az eddigi rendben fizetniük kell.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) mindhárom általa ismert gyorskölcsön-nyújtónál témavizsgálatot tart - tájékoztatta a Napit Binder István. A felügyeleti szóvivő kérdésünkre jelezte: a felügyelet ezenfelül a mostani csődhelyzettel kapcsolatba hozható külön vizsgálatot is folytat az Athlon Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nél.