A magas kamatok miatt nem megy az alapoknak

2009.07.14. 13:14 Módosítva: 2009.07.14. 13:14
A Bamosz szerint akkor nő majd meg a befektetési alapok népszerűsége, ha csökkennek a banki betétek kamatai. Erre azonban még várni kell.

Hektikus hónapokat tudhatunk magunk mögött a tőkepiacon, de már vannak pozitív jelek is – mondta Temmel András, a Bamosz (Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége) főtitkára. Konszenzusos vélemények azt jelzik, hogy a tőkepiacok már túl vannak a válság nehezén, az elmúlt időszakban láttunk már korrekciós időszakot is, ami megmutatkozik az alapok hozamaiban.

abra1

Tavaly év végén nagy volt a visszaesés, nagyon sok pénzt vontak ki a befektetési alapokból, de a befektetők bizalma megmaradt. Az év első felében még többségben voltak a visszaváltások, de néhány alaptípusnál már tőkebeáramlást tapasztaltak. Temmel András szerint minden kilábalási időszakban a pénzpiaci alapoknál jelenik meg először a tőke, ezekben az alapokban az első félévben 27 milliárd forint volt a beáramlás. A második legnépszerűbb típus a részvényalap, itt 19 milliárd forint áramlott be.

A piacon azonban nincs nagy mozgás, a lakossági szektor nem nagyon aktív, az intézményi keresletből – például a magánnyugdíjpénztárak – származik a 19 milliárd forint nagy része – magyarázta Szalai Sándor, a Bamosz elnöke.

Mint az elmúlt hónapokban többször is írtunk róla, a legnagyobb kiáramlás az ingatlanalapoknál volt, majdnem százmillió forintos volt a visszaváltás. Nagy volt a garantált alapok vesztesége is. Ennek az egyik oka, hogy nagyon sok alap mostanra járt le, és a befektetőknek dönteniük kellett, hova fektessék be pénzüket. Nagyon sokan döntöttek a bankbetétek mellett, hiszen magas, 10-12 százalékos a kamat a viszonylag alacsony banki kockázat mellett.

abra2

Szalai Sándor szerint a banki betétek népszerűsége addig nem is fog változni, amíg ilyen magasak a kamatok. Emiatt a következő időben nem is lehet nagyobb tőkebeáramlásra számítani az alapok esetében. A közeljövőben azonban nem sok az esélye annak, hogy jelentősen csökkenne a kamat, így egy ideig még nehezen tudnak a befektetési alapok versenyezni a banki betétekkel.