Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Indulhat a lakáshitel-támogatási program

2009.07.14. 06:41
A magyar lakáshitel-támogatási program összeegyeztethető az uniós előírásokkal, mivel magánszemélyeknek nyújtott olyan állami támogatásról van szó, amely szociális jellegű és megkülönböztetés nélkül adják - tudatta az Európai Bizottság.

A brüsszeli jóváhagyást nem siették el, hiszen a bajba került lakáshiteleseknél alkalmazandó állami garanciáról szóló eredeti javaslatot még márciusban fogadta el az országgyűlés. Gyanítható azonban, hogy a szabályok uniós elfogadásához az egy hónappal ezelőtt végrehajtott módosítások egy része is kellett.

A parlament június közepén úgy döntött ugyanis, hogy nem csupán a munkanélküliek, hanem szinte bárki igénybe veheti az állami garanciát. Az igénybevevői kör szélesítése viszont a garancia mértékének leszállításához vezetett. A korábbi 100 százalék helyett a munkanélküliek a tőke és kamatainak nyolcvan százalékára kaphatnak garanciát, a többieknél pedig 70 százalékos a mérték. A garancia a dolgozók esetében maximum tízmilliós hitelre vehető igénybe, szemben az eredeti jogszabályban a munkanélkülieknek adott húszmilliós limittel.

A törvény hatályát kiterjesztették a lízingszerződésekre is, sőt, az állami kezesség a szabad felhasználású jelzáloghitelekre is igénybe vehető. Korábban a kormányzat mindkét területen mereven elzárkózott egy ilyen változtatástól. A tapasztalatok szerint pedig a devizában eladósodók lakásvásárlása sokszor a szabad felhasználású jelzáloghitelekből történt (a bankok a kisebb bürokráciára hivatkozva beszélték nemegyszer erre rá ügyfeleiket).

Az eltelt hónapokra tekintettel logikusan módosult az igénylés időtartama is. A bajba került adósok nem 2009. szeptember 30-áig, hanem 2010. június végéig kérhetik az állami garanciát.

A jogszabályban szerepel az önkormányzatok elővásárlási joga is a nem fizetés miatt felmondott lakáshitelek értékesítésekor, hogy a települések az árverezésre ítélt ingatlanokat bérlakásként hasznosíthassák. Az eddigi hírek szerint azonban ez a lehetőség (indoklásuk szerint elsősorban pénzhiány miatt) nem mozgatta meg a helyhatóságok fantáziáját.