Kiszálltak Fergusonék az Aréna plázából

2009.07.16. 04:22
A brit AAIM befektetési alaptól a szintén brit Lanebridge vette meg a Kerepesi úti plázát. A bevásárlóközpont vételára titok, de a vevő szerint jó üzletet kötöttek a heti 190 ezer látogatót vonzó, és csaknem száz százalékban bérbe adott hely megvásárlásával.

Egy magántulajdonban levő brit ingatlanalap vásárolta meg az Arena Plazát. A Lanebridge Investment Management Ltd. ugyan eddig is érdekelt volt a budapesti bevásárlóközpontban, de a szintén brit Active Asset Investment Management (AAIM) tulajdonrészét csak a közelmúltban vette meg s lett a központ százszázalékos tulajdonosa. A vételárról a Lanebridge nem adott közre pontos számot.

Simon Smethurst, a cég befektetési igazgatója elmondta: elégedettek a Plaza heti 190 ezres látogatószámával és azzal, hogy a betérők 80 százaléka vásárol is valamit. A bevásárlóközpontban a gazdasági válság ellenére 97,5 százalékos a foglaltság, ami azt jelenti, hogy csak 13 üzlet áll üresen, ezek felére is van már jelentkező.

A bérleti díjakról az igazgató pontos számot nem akart mondani - csak az átlagot, ami 26,5 euró havonta, négyzetméterenként. A bérlők ennek csökkentésére tettek javaslatot, sőt akad, aki hónapok óta nem fizet. A bérlők közösen akarnak tárgyalni az üzemeltetővel, ezt a Lanebridge itteni vezetője,

Tim Doubleday is elismerte, de arról nem szólt, hogy hajlandóak-e egyezkedni. A Napi értesülései szerint ugyanakkor az első lépés már megtörtént: az üzemeltető társaság az üzemeltetési díj 25 százalékos csökkentésére tett javaslatot a bérlőknek.

Az Arena Plaza hivatalos adatai szerint a bérlők 65-70 százaléka nyereségről számolt be és a látogatók számának idei átlaga havi 15 százalékkal emelkedett. A Lanebridge 175 magánbefektető és az NM Rotschild and Sons kereskedelmi bank tulajdonában van. Az eladó AAIM tulajdonosai között a brit labdarúgás számos meghatározó alakja található, így egyebek mellett Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere, illetve az általa vezetett klub és a londoni Chealsea több sztárjátékosa is.