Talán ősszel lesz újra szobi szörp

2009.07.16. 04:26 Módosítva: 2009.07.16. 04:29
Hiába költött a befektető már eddig 450 milliót az üzem felvásárlására, a vízművel még nem tudott megállapodni, így áll a gyár. Ha beindul, akkor is csak 20-30 embernek ad majd munkát, és gyümölcs felvásárlásával sem fog foglalkozni.

Egy közüzemi szerződés körüli vita miatt még mindig nem tudott újraindulni a szobi szörpüzemet megvásárló és a termelés mielőbbi megkezdését ígérő Szobi Italgyártó Kft. A felszámolótól mintegy 450 millió forintért megvásárolt üzemet az átvétel után szinte azonnal újraindította volna az új tulaj, de ez azóta sem sikerült.

Sári Tibor, aki most a céget jegyzi, a Napinak elmondta, egyelőre csak találgatni tud, mikor indulhat meg a termelés, reményei szerint talán ősszel. Mostanra a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. kivételével már minden szolgáltatóval sikerült megállapodnia.

Sári szerint a vízmű először a felszámolás alatt lévő cég több mint tízmillió forintos közüzemi tartozását szerette volna megfizettetni az új vállalkozással, azt követően pedig az új fogyasztóként való rákötést, illetve csatornahálózat-fejlesztési díjat. Az új fogyasztóként való rákötés több millió forintos költségét nem tartja jogosnak, hiszen az üzemet közművesítve, a csatornahálózathoz kapcsolódó tisztítóberendezéssel együtt vette meg.

Mindaddig azonban, amíg valamennyi szolgáltatóval meg nem állapodtunk, nem kaphat működési engedélyt az üzem, enélkül pedig a termelés sem kezdődhet meg - mondja Sári. Az üzemben ugyanazokat a termékeket gyártanák, mint korábban a Szobi Szörp - mivel a márkanevet és a receptúrát is megvették -, a tulajdonos korábbi nyilatkozatai alapján magyar alapanyagokból, gyümölcsvelőből és sűrítményekből. Korábban a Szobinak is volt sűrítőüzeme, és az ott készített sűrítményeket használta szörpjeihez a vállalat.

A sűrítőt azonban már jóval korábban eladták, így az új tulajdonos nem is foglalkozik majd friss gyümölcs felvásárlásával, illetve sűrítménykészítéssel. Kezdetben 20-30 dolgozót foglalkoztatna a cég - mondta Sári.