Agyonjegyezték a magyar eurókötvényt

2009.07.17. 13:24 Módosítva: 2009.07.17. 15:18
Magyarország az IMF-hitelben részesülő országok közül elsőként tért vissza a nemzetközi piacokra, az elemzők szerint a legjobbkor: ezt mutatja, hogy felkínált egymilliárd eurós, 2014-ben lejáró állampapírra háromszoros túljegyzés volt, az elvárt kamat pedig ennek is köszönhetően alacsonyabb lett a vártnál.

Hiába drágább a piacról finanszírozni az államadósságot, mint a kedvezményesen biztosított IMF-hitelből, az előbb-utóbb lejár, és jeleznünk kell mindenkinek, az ország képes saját magát eltartani, azaz az államadósságát magyar államkötvényekkel a piacról fedezni. Nagyjából így összegezhető az elemzők egybecsengő álláspontja a héten bejelentett euróalapú állampapírkibocsátás kapcsán.

Magyarország visszanyerte hitelképességét

A 100 nappal ezelőtt kezdett program elnyerte a befektetők tetszését, Magyarország visszanyerte hitelképességét - értékelte a kibocsátást Bajnai Gordon miniszterelnök. A kibocsátást szervező egyik bank, az ING magas besorolású szindikált hitelügyletekért felelős igazgatója, Patrick Wuytens az MTI-nek azt mondta, ez szupersikeres kibocsátás volt, nagyon jó időzítéssel.

Euróalapú papírt a válság kirobbanása, tavaly ősz óta nem adott ki a magyar állam (időnként a forintkötvényeket sem, mivel egyszerűen senki nem akarta lejegyezni azokat). Az, hogy az elemzőknek igaza van, mutatja: a piaci szereplők a felkínált egymilliárd eurós mennyiség háromszorosára jelentettek be igényt. Ez a magyar államháztartás helyzetébe vetett bizalmat mutatja - amikor államcsődről beszélnek, senki nem keresi egy ország állampapírjait.

Az érdeklődésnek köszönhetően ráadásul az állam kamatköltsége is alacsonyabb. A kötvény felárát egy általánosan elérhető devizacsere-ügylet hozamához mérten határozták meg, az eredeti szándék szerint 395-405 bázisponttal, a végső felár a célsáv legalja lett.