Könnyítenek az MFB agrárhitelein

2009.07.21. 06:46 Módosítva: 2009.07.21. 06:56
A mezőgazdaság teljesítményének, illetve finanszírozási lehetőségeinek javítása érdekében több kedvezményes, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által kínált hitelprogram feltételei is egyszerűsödnek, miután sikerült brüsszeli jóváhagyást szerezni a változásokhoz - közölte Máhr András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára.

A legfontosabbnak a fejlesztési célú finanszírozási lehetőségek biztosítását nevezte, mivel az Új Magyarország vidékfejlesztési program forrásainak több mint fele is ezt támogatja, és az agrárium versenyképessége szempontjából létfontosságú, hogy ezeket a támogatásokat lehívhassák a magyar termelők. Az Új Magyarország agrárfejlesztési hitelnél kibővítették a projektkiegészítő kölcsön igénylőinek körét, így július 10-étől már nagyvállalkozások is igényelhetik - akár közvetlenül az MFB-től is, úgy, hogy az uniós támogatási arány egy elszámolási megoldással túlléphetővé vált.

A következő hónapokban a fejlesztési hitelkérelmek számának megugrására számítunk, főként azoktól, akik éltek az Új Magyarország vidékfejlesztési program keretében nyújtott támogatáshoz igényelhető 20 százalékos előleg lehetőségével - mondta Aladics Sándor, az MFB vezérigazgató-helyettese. A májusi határidőig a támogatottak 80 százaléka kérte a visszamenőleges hatályú előleget, összesen mintegy 35 milliárd forintot folyósítottak ilyen címen. A támogatáselőleg 40 százalékra emeléséért több tagállam is lobbizik, de ehhez európai bizottsági rendeletmódosítás kellene - a szakállamtitkár pozitív döntésben bízik.

A 30 milliárd forintos kerettel meghirdetett MFB élelmiszer-ipari bankgarancia programnál bővült az igénylők köre a zöldség- és gyümölcslé-, illetve a növényiolaj-gyártásban érdekelt vállalkozásokkal. Eddig hat kérelem érkezett, többnyire a hús-, konzerv- és hűtőiparból, összesen 6,7 milliárd, átlagosan 300 millió és 1,5 milliárd forint közötti igénnyel.

Lobbiznak a kereskedők MFB hiteléért

Az év elején 140 milliárd forintos kerettel útnak indított gazdaságélénkítő Új Magyarország hitelprogram esetében eddig alig 2,5 milliárd forintot sikerült kihelyezni, és összesen 2,67 milliárd forintnyi a befogadott hitelkérelem a bank adatai alapján. Szakértők szerint a folyósítás akadozását a banki kockázatvállalás csökkenése mellett a nagyobb forgóeszköz-finanszírozási igénnyel fellépő cégek szerény száma is okozza. Gond, hogy a hitelt csak tevékenységbővítéshez lehet fölhasználni.

Ugyan egy hónapja az MFB már az uniós engedélyhez kötött szintig húzta a tevékenységbővítés definícióját, ám ez nem hozott áttörést. A jelentős forgóeszköz-finanszírozással dolgozó kereskedelem ráadásul kimaradt a jogosultak köréből, mivel a program bevezetésekor alapvetően termeléstámogatási célú konstrukcióként lett bevezetve. A Napi Gazdaság értesülése szerint a kormány fontolgatja, hogy kereskedők is kaphassanak támogatott forgóeszközkölcsönt.

Az elmúlt nyolc hónap alatt mintegy 70 milliárd forinttal nőtt az MFB-nél közvetlenül igényelt, illetve a refinanszírozott hitelállomány - mondta a Napinak Aladics Sándor. Szerinte érezhetően nőtt a közvetlen hitelkérelmek száma, ezt azonban csak lassabban tudja kezelni az MFB, mivel kisebb a rendelkezésére álló létszám. Eddig alig volt érzékelhető a saját portfólión belül a visszafizetési probléma, és nem nőtt az átütemezési kérelmek száma sem.