Salamon
-1 °C
13 °C

Lemondott az energiahivatal elnöke

2009.07.22. 14:47 Módosítva: 2009.07.22. 15:34
Szeptember 1-jétől nyugdíjba megy Horváth J. Ferenc, a Magyar Energiahivatal elnöke, aki ezért benyújtotta lemondását a kormányfőnek, amit Bajnai Gordon elfogadott. Az energiahivatal idén tavasszal különös módon járt el, amikor egy ötéves meghatalmazással adták el egy dollárért az Emfesz gázszolgáltatót.

Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember 1-jei hatállyal elfogadta Horváth J. Ferencnek, a Magyar Energiahivatal nyugdíjba vonuló elnökének lemondását – közölte a Kormányszóvivői Iroda. A kormányfő, aki elismerését fejezte ki a távozó elnök eredményes munkájáért, a közlemény szerint arra kérte az energetikai minisztert, hogy mielőbb gondoskodjon a hivatal megüresedő elnöki posztjának betöltéséhez szükséges pályázat kiírásáról.

Horváth távozásának gondolata az Index információi szerint nyár elején merült fel először. Az energiahivatalt ugyanis több kritika érte azért, ahogyan az egyik legnagyobb magyar alternatív gázszolgáltató, az Emfesz idén áprilisi eladása kapcsán eljárt.

Mint ismeretes, a évi kétszázmilliárd forintot meghaladó forgalmú Emfeszt április végén egyetlen dolláros vételáron adták el egy kis svájci cégnek, az azóta sem tisztázott hátterű és tulajdonosi viszonyú RosGas AG-nak. Az ügyletet az Emfesz magyar vezetője és annak magyar helyettese bonyolította le egymás között az ukrán tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül egy öt évvel korábbi felhatalmazás segítségével. A cég az adásvétel előtt egy Mabofi nevű társaságon keresztül Dmitrij Firtas érdekeltségébe tartozik – vagy tartozott, erről jelenleg is folyik a vita.

Az ügyben, mint azt korábban megírtuk, meglehetősen furcsán, a magyar hatóságoktól szokatlanul gyorsan járt el az energiahivatal. Egyetlen nap alatt jóváhagyták a rosgasos befolyásszerzési kérelmet, aminek az alapja az öt évvel korábbi meghatalmazás alapján történt eladás volt (miközben a Mabofi által ezt követően benyújtott felülvizsgálati indítványt húsz napig vizsgálták). Igaz, az eljárás helyességét egyelőre alátámasztani látszik, hogy a bíróság első fokon nem talált kifogásolnivalót az ügylet egyik részében, a tulajdonosváltás cégbírósági átvezetésében.

Az elmúlt hetekben több állami vezető döntött Horváthhoz hasonlóan a lemondásról, vagy döntöttek a felmentéséről. Június közepén Farkas István, a pénzügyi felügyelet vezetője mondott le, a múlt hétenTátrai Miklóst, a nemzeti vagyonkezelő vezérét menesztették (bár a sorsáról már korábban megszületett a politikai döntés). Végül pedig hétfőn lemondott Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal KGB-s múltjáról és UD Zrt.-feljelentésről emlékezetessé vált főigazgatója.