Visszakapják pénzüket a Raiffeisen ügyfelei

2009.07.22. 13:29
A Gazdasági Versenyhivatal fellépése nyomán a Raiffeisen Bank vállalta, hogy kártalanítja azon ügyfeleit, akik egyoldalú szerződésmódosítása miatt a korábbinál magasabb díjért fizethették vissza a bank felé fennálló tartozásaikat.

A Raiffeisen Bank Zrt. egyoldalú szerződésmódosítással a szabad felhasználású és a lakáscélú jelzáloghitelek egyes termékei esetében az elő- és végtörlesztési díjat 35 ezerről 60 ezer forintra emelte. Emiatt vizsgálódni kezdett a Gazdasági Versenyhivatal.

A GVH vizsgálata megállapította, hogy a Raiffeisen Banknak az ügyfelek számára hátrányos, többletköltséget okozó megemelt elő- és végtörlesztési díjak bevezetése esetén nem kellett tartania attól, hogy az ügyfél felmondja a szerződést. A fogyasztó számára egyrészt inkább kézenfekvőnek látszhat egy emelt díj kényszerű elfogadása, mint a szerződés felmondásával és kiváltásával járó anyagi (egyebek közt hitelbírálati díj, értékbecslői és közjegyzői díj, folyósítási jutalék) terhek és ügyintézéssel járó procedúra vállalása, mintsem annak kockáztatása, hogy a tartozás nem időben történő rendezése esetén a bank végrehajtást kezdeményezzen ellene.

A vizsgált esetben a fogyasztó az idő rövidsége miatt sincs valós döntési helyzetben. A fogyasztók ugyanis az egyoldalú szerződésmódosításból fakadó változások közzétételi módja miatt vagy nem is szereznek válaszlépésre alkalmas időben tudomást a változásról, vagy ha igen, akkor sem képesek hatékonyan lépni a piac sajátosságai (magas váltási költségek, adminisztratív korlátok) miatt.

Mindezek miatt a már leszerződött ügyfelek esetében, az egyoldalú módosítási kikötést tartalmazó szerződés eredményeként olyan piaci helyzet jön létre, amelynek következtében a Raiffeisen Bank képes számára kedvezőbb feltételeket érvényesíteni. Az elő-, illetve végtörlesztési díjak megemelése vitathatatlanul megnövelte a kilépési és ezáltal a váltási költségeket. E díj nélkül jelentősen kisebbek lettek volna a bankváltás költségei, s így okszerűen magasabb lett volna a hitelkiváltó végtörlesztők száma.

A GVH eljárása alatt a Raiffeisen Bank vállalásokat tett. Ezek szerint 2009. augusztus 31-ig 13 ezer forint visszatérítést fizet a Raiffeisen Bank mindazon ügyfelének, aki 2005. október 17-ét követően a forintalapú lakáscélú jelzáloghitelek esetében a végtörlesztési díj változtatása miatt az eredeti szerződésben fogalthoz képest magasabb végtörlesztési díjat fizetett meg. Illetve 2007. július 16-át követően a forint-, vagy deviza alapú lakáscélú vagy szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében a végtörlesztési díj változtatása miatt az eredeti szerződésben fogalthoz képest magasabb végtörlesztési díjat fizetett meg. A visszatérítésről az arra jogosultakat a bank írásban, közvetlenül értesíti. Az értesítésben a GVH jelen végzését jelöli meg alapnak.

Ezen kívül az érintett személyek számára lehetővé teszi a csökkentett mértékű, részleges illetve teljes előtörlesztést az alábbi feltételekkel: forint és deviza alapú hitelek esetében 60 ezer forint helyett 47 ezer forint összegű díj megfizetése mellett teljesíthetnek teljes, illetve forint alapú hitelek esetében 60 ezer forint helyett 47 ezer forint összegű díj megfizetése mellett teljesíthetnek részleges előtörlesztést.

Az elő- illetve végtörlesztés ezen lehetőségéről az érintett személyeket írásban közvetlenül legkésőbb 2009. augusztus 31-ig kell értesítenie a banknak 60 naptári napos időszak biztosításával.

A GVH az eljárást megszüntette, egyben kötelezte a Raiffeisen Bank Zrt.-t vállalásainak teljesítésére és arra, hogy azok teljesítéséről 2009. október 30-ig számoljon be a versenyhivatalnak.