Újra 270 alatt az euró

2009.07.23. 16:16 Módosítva: 2009.07.23. 16:17
Július első napjai után újra 270 forint alá ment az euró ára csütörtök délután. Az elemző szerint az árfolyam erősödésének nincsenek új okai, jó a nemzetközi befektetői hangulat és nő a Magyarországgal szembeni bizalom. Ezzel együtt nem további forinterősödésre, hanem a kamat és az állampapírhozamok csökkenésére lehet inkább számítani.

Nemcsak a befektetői hangulat lett általában, a tőzsdéken is mérhetően optimistább az elmúlt hetekben-hónapokban, hanem konkrétan Magyarország megítélése is javult - alapvetően e két tényező áll a forint erősödése mögött. Az árfolyam a június elején még egyértelműen 280 felett járt, majd szép lassan erősödött a forint, előbb a 275-280, majd jellemzően a 270-275 közötti sávban ingadozva. Az elmúlt napokban néhány forintos sávban ingadozott a forint, egyre közelebb a 270-es szinthez.

Ma délután 270 forint alá süllyedt az euró ára, az elemző azonban óv attól, hogy túl sokat lássunk bele ebbe: a 275-ös szint áttörése technikai értelemben fontosabb volt, és július elején is járt már 270 forint alatt az euró ára - emlékeztet Samu János. A Concorde makroelemzője szerint most mindenki nagyon optimista, éppen ennek, és az ország javuló megítélésének köszönhető az erősödés. De miközben ebbe helyzetbe könnyen belelátunk egy még erősebb forintot, nem szabad elfelejteni, hogy márciusban, amikor mindenki pesszimista volt, még a 350-400 forintos euróárak röpködtek a jóslatok között.

A forint erejében további tényező a kiugróan magas magyar kamatszint. Samu János szerint az MNB hétfőn már csökkenti a 9,5 százalékos rátát, és az év végére további lépésekkel 7,5-8 százalékra mérséklődhet az alapkamat. Ezzel párhuzamosan csökkenhet az állampapírok hozamszintje is. Azaz, a most a forint erősödésében tükröződő kedvező folyamatok hatása a későbbiekben az államadósság olcsóbb finanszírozásában, az olcsóbb hitelekben testesülhet meg, míg a forint vonatkozásában az elemző az általa korábban is jelzett, 280 forint/eurós központú sávra számít, melynek most éppen az erős szélén vagyunk.