Erzsébet
1 °C
4 °C

A rendőrség is vizsgálja a hitelezéseket

2009.07.24. 21:02
A PSZÁF feljelentést tett, ezért már a rendőrség is vizsgálja több kisebb hitelező cég működését. A felügyelet szerint egyes lakáshitelt nyújtó cégek a tönkretett adósok ingatlanjaiból remélnek hasznot, és nem elsősorban a hitelek kamataiból.

A rendőrség is vizsgálja majd néhány pénzügyi vállalkozás hitelezési gyakorlatát, miután a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete feljelentést tett. A szervezet ugyanis több bejelentés esetében is visszaélést gyanít.

A pénzügyi vállalkozások általában olyan embereknek is adnak kölcsönt, akik a bankoknál nem hitelképesek. A pénzügyi vállalkozás hitelt kap egy banktól, a cég a pénzből kölcsönt nyújt. A kölcsönszerződés melléklete általában az úgynevezett opciós vételi jog is. Ha az ügyfél nem tudja fizetni hitelét, a pénzügyi vállalkozás azonnal kiteheti a családot a lakásból, és el is adhatja az ingatlant. Így a cég és az őt finanszírozó bank is hozzájut a pénzéhez.

Akié az opció, olcsón hozzájuthat az ingatlanhoz. A vevő aztán drágábban, de még mindig a piaci ár alatt adhatja tovább.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete több bejelentést is vizsgál. Binder István, a PSZÁF szóvivője azt mondta, a pénzügyi felügyelet nyomozó hatósághoz is fordult, tehát büntető síkra is terelték ezt az ügyet. Azt, hogy a vizsgálatoknak mikor lesz eredménye, még nem tudták megmondani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?