Több mint hétszázezren a BAR-listán

2009.07.24. 15:26
Immár 716 ezer fős a legalább 90 napos késéssel fizető hiteladósok tábora Magyarországon - derül ki a köznyelvben BAR listának nevezett Központi Hitelinformációs Rendszer legfrissebb adataiból. A válság hatására dinamikusan, havonta 3-4 százalékkal bővül a rendszerben tárolt mulasztások és visszaélések száma is a BISZ Zrt. kimutatása szerint.

Az utóbbi két hónapban felgyorsult a késve fizetők számának növekedése, májusban 6,9, júniusban pedig 4,7 százalékkal lettek többen a legalább három hónapos késésben lévők. A fentiek a lakosságra vonatkoznak, a vállalkozások adataiból nem olvasható ki ilyen egyértelmű tendencia.

A BISZ Zrt. Központi Hitelinformációs Rendszere a vállalkozások mellett azokat a természetes személyeket és ezek mulasztásait, visszaéléseit tartja nyilván, amelyek a pénzügyi intézményekkel kötött hitel- vagy hiteljellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek a minimálbér összegét meghaladó mértékben folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem tettek eleget. Június végéig a tavaly év végi 618 ezerről 716 ezerre nőtt a lakossági alrendszerben tároltak száma.

Tavaly év végén még "csak" 669 ezer volt a fennálló lakossági mulasztások száma a rendszerben, ám ez idén június végére 829 ezerre nőtt. A mulasztás megszűnik, ha az ügyfél teljes tartozása rendeződik (a hátralék kiegyenlítésével, fedezet, kezes igénybe vételével, vagy akár a szerződés átütemezésével). A lezárt mulasztások az üzleti lekérdezésekben a lezárást követően még további öt évig láthatók. Ezek száma lényegében stagnál, vagyis az öt évvel ezelőtt lezárt ügyek száma nagyjából megegyezik a mostanában lezárt tartozások számával.

Áprilisban úgy tűnt ugyan, hogy megállt a késve fizetők számának növekedése, a május és a június azonban azt látszik igazolni, hogy még csak most szembesülnek igazán a hitelesek a törlesztő részleteik megemelkedéséből és a megélhetés nehezüléséből származó fizetési problémákkal.

Nemcsak a lakossági ügyfeleket, hanem a mulasztásban lévő vállalkozásokat is nyilvántartja a KHR. Közülük 2008 végéig 914 ezren törlesztettek késedelmesen, 460 ezren pedig még fennálló késedelmes tartozással rendelkeztek.

A legtöbb lezáratlan tartozásuk tavaly novemberben volt a cégeknek, azóta pedig 450 ezerre csökkent a számuk, ám arról nincsenek megbízható információk, hogy a fennálló tartozások számának csökkenése milyen arányban következett be a cégek megszűnése, illetve a tartozás rendezésének, kezes közreműködésének vagy átütemezésnek köszönhetően.

A vállalkozások mindenesetre nagyobb arányban voltak képesek rendezni tartozásukat, mint a lakossági hitelfelvevők. Ezért a lezárt hitelszerződések száma dinamikusabban nőtt (év eleje óta 4 százalékkal a lakosság 2 százalékával szemben). A fennálló késedelmes hiteltartozások száma április kivételével idén eddig minden hónapban csökkent. A késedelmesen fizetők fennálló hitelszerződéseinek száma nem volt még ilyen alacsony, lezárt tartozásainak száma pedig nem volt még ilyen magas az elmúlt egy esztendőben.