Majdnem csúcson a forint, háború az Opel eladása körül

2009.07.25. 08:55 Módosítva: 2009.07.27. 13:21
Csendes hetet tudhatunk magunk mögött, az amerikai gyorsjelentési szezon egyelőre jó híreket hoz, ez a tőzsdének és forintnak is jót tesz. A forint év eleji értékére erősödött vissza.

A hét a forinterősödésről szólt. Az euró még 274 forinton kezdett hétfőn, majd egész hetes folyamatos erősödés után csütörtökön lépte át a 270-es szintet, pénteken pedig majdnem éves csúcsára, 267 forint/euró körüli értékre erősödött a haza valuta.

A bankok és a kormány múlt heti egyeztetése után megtörténtek az első lépések a hitelekkel kapcsolatos problémák megoldására. Szintén a múlt heti megbeszélés témája volt, hogy a PSZÁF-ot teljes fogyasztóvédelmi jogkörrel látják el, így könnyebben léphet fel az ügyfelek érdekében. Az erről szóló határozat csütörtökön jelent meg. Közben a Pénzügyminisztérium a válságra hivatkozva megtiltotta az Apeh és a Pénzügyőrség vezetőinek, hogy a szervezet dolgozóinak évközi jutalmat fizessenek.

A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása
  30. heti záró 29. heti záró
BUX 16 601 15 937
OTP 3655 3418
Mol 13 400 12 825
Richter 36 900 36 500
Magyar Telekom 658 635

Külföldön az Opel eladása körüli hercehurca borzolta a kedélyeket. Hétfőn kiderült, hogy a cég az elmúlt tíz évben veszteséges volt, így az ígért állami garancia is veszélybe került. A hétfő esti határidőig három ajánlat érkezett a német autógyártóra, a kanadai-orosz Magma International, a belga RHJ International és a kínai Beijing Automotive Industry. Péntekre a három pályázóból csak kettő maradt, a kínai céget ejtették.

Egy mondatban

Az ötvenmilliárd forintnyi kincstárjegyre 200 milliárdnyi ajánlat érkezett.

A Bajnai-kormány több adóintézkedését is megtámadta az Alkotmánybíróságon egy adószakértő. Szerinte az adózót kiszolgáltatottá teszi, hogy nincsenek rögzítve a forgalmi érték megállapításának szabályai.

Elkezdődtek a tárgyalások a banki magatartáskódexről. Az MNB annyira szigorú feltételeket szabna, hogy a bankok szerint megszűnhet a devizahitelezés Magyarországon.

Benyújtotta lemondását Horváth J. Ferenc, a Magyar Energiahivatal elnöke, szeptember 1-jétől nyugdíjba megy. Az elnök lemondása többször felmerült, ugyanis az energiahivatalt több kritika érte azért, ahogyan az egyik legnagyobb magyar alternatív gázszolgáltató, az Emfesz idén áprilisi eladása kapcsán eljárt.