Az állam 27 milliárdból mentené a Borsodchemet

2009.07.28. 06:54
A Financial Times értesülése szerint százmillió euró (mai árfolyamon számolva közel 27 milliárd forint) hitelt nyújthat a BorsodChemnek az MFB. Az állítólagos megállapodás feltétele, hogy a fő tulajdonos brit Permira is tegyen be a cégbe 80-90 millió eurót, a bankok pedig egyezzenek bele a hiteltörlesztés felfüggesztésébe.

A Financial Times (FT) úgy tudja, küszöbön áll a megállapodás a BorsodChem (BC) állami megsegítéséről, ami a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül valósulna meg. Borsod-Abaúj-Zemplén megye legnagyobb foglalkoztatója korábban 550 fős létszámleépítést jelentett be, majd az intézkedést visszavonták és tárgyalásokat kezdtek a kormánnyal a munkahelymegtartó támogatás feltételeiről. A kazincbarcikai vegyipari társaság egyrészt azért került bajba, mert fő piaca, az építő- és bútoripar tavaly októbertől drasztikusan visszafogta megrendeléseit, másrészt a társaságot 2006-ban felvásárló brit Permira alap a BC felvásárlásához felvett hitelt a cégre terhelte. A vállalat adósságállománya emiatt az FT szerint jelenleg 1,1 milliárd euró.

Technikailag az MFB-hitelt egy már elkezdett beruházás befejezéséhez nyújtanák. A brit lap szerint a hitelező konzorcium a BC fejlesztési terveihez korábban biztosított 300 millió eurós hitelkeretet, ám annak folyósításától most a cég nehéz pénzügyi helyzetére hivatkozva elzárkóznak. Korábban Wolfgang Büchele vezérigazgató a Napi Gazdaságnak azt mondta, az MDI-gyár bővítése már olyan fázisban van, hogy olcsóbb a beruházást befejezni, mint leállítani.

A most kiszivárgott tervek szerint az MFB által folyósítandó hitel feltétele, hogy a Permira az állam számára is elfogadható egyezségre jusson a BC hitelezőivel az adósságállomány átütemezéséről és átalakításáról. A Permirának 80-90 millió eurót kellene a cégbe fecskendeznie, hogy a kormányrúdnál maradhasson. A mezzanine hitelezőket felkérik, hogy 200 millió eurós hitelállományukat váltsák át tulajdonrészre, míg a fő hitelező bankokat (a Royal Bank of Scotlandet, az Erste Bankot, az RZB-t, illetve a UniCreditet) arra próbálják rábírni, hogy a lejáratig tolják el a cég kamatfizetési kötelezettségét.

A Financial Times emlékeztetett rá, hogy a kormányzatok csak igen kivételes, csődközeli esetben nyújtanak hitelt private-equity csoportok által tulajdonolt vállalatoknak és akkor sem engedik, hogy a céget ilyen helyzetbe hozó tulajdonos később kereshessen befektetésén.