Dömötör
-1 °C
14 °C

Bedőlt egy nagy építőipari generálkivitelező cég

2009.07.28. 07:08 Módosítva: 2009.07.28. 07:15
Újabb jelentős, nagyrészt önkormányzatok, állami hivatalok és oktatási intézmények építőipari megrendeléseit teljesítő generálkivitelező cég fizetésképtelenségét állapította meg a bíróság és rendelte el a felszámolását - tudta meg a Napi.

A Baucont Zrt. felszámolási eljárása július 9-én indult, a céggel szembeni követeléseket a hitelezők augusztus 18-ig jelenthetik be a kijelölt felszámoló Hunyadi Zrt.-hez. A felszámolást egy 2008 júliusában benyújtott kérelemre rendelte el a Fővárosi Bíróság.

Az 1998-ban székesfehérvári, majd budapesti, jelenleg pedig tatai székhellyel bejegyzett cég nevéhez számos nagy volumenű beruházás fűződik, egyebek mellett a szegedi, pécsi, kaposvári és a budapesti Corvinus egyetem oktatási és kollégiumi épületeinek felújítása, illetve építése; a fehérvári Vörösmarty színház felújítása, a budapesti Páva utcai zsinagóga és dokumentációs központ rekonstrukciója és építése; a Fővárosi Levéltár, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság székháza, valamint országszerte több lakópark létesítése.

A cég nettó árbevétele 2005-ben még közelítette a nyolcmilliárd forintot, ami 2008-ra a felére apadt. Mérleg szerinti eredménye kétmillió forintról 2007-re 928 milliós veszteségbe fordult, míg 2008-at 35 milliós nyereséggel zárta - derül ki a cégbírósági adatokból.

Fővállalkozóként a Baucont nyerte meg két évvel ezelőtt a budaörsi önkormányzat városi sportcsarnokának és uszodájának építésére kiírt közbeszerzési eljárást is nettó 2,7 milliárd forintért. A beruházás átadását 2008 júliusára vállalta, azonban az a mai napig nem készült el, az önkormányzat a csúszás miatt végül 2009. március végével szerződést bontott a céggel - mondta a lapnak Vágó Csaba, a budaörsi polgármester kabinetfőnöke. A beruházás mintegy 90 százalékban készült el, a város ilyen arányban fizetett is - egy faktorcégen keresztül - az elvégzett munkáért.

Információink szerint a Baucont közben elvesztette finanszírozó bankját, fizetési nehézségei miatt pedig mintegy hetven alvállalkozóját nem tudta kifizetni, többek között azért, mert a budaörsi beruházás miatt a faktorcég a 2008 júliusa óta ketyegő kötbér miatt visszatartott 600-700 millió forintot. Az alvállalkozók megkeresték az önkormányzatot is, amelynek polgármestere, Wittinghoff Tamás a pénzfelhasználás ügyében feljelentést tett a rendőrségen és számvevőszéki vizsgálatot is kezdeményezett. (Az immár 4,1 milliárdosra hízott beruházás befejező, nettó 600 millió forint becsült értékű munkáira pedig egy új, gyorsított közbeszerzést írtak ki, amelynek részvételi határideje július 23-án járt le. A várhatóan augusztusban kiválasztott új kivitelezőknek három hónapon belül kell majd befejezniük a munkákat.)

Kartellezésért többször elmarasztalták a céget

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2007-ben nyert jogerősen pert a kartellezésért megbírságolt Baucont, Épker Kft. és KÉSZ Kft. ellen, miután a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a cégek - GVH döntésének hatályon kívül helyezését kérő - keresetét. A hatóság az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Fiumei úti székházának hatmilliárdos felújítására 2002-ben kiírt közbeszerzéssel kapcsolatban állapította meg, hogy a cégek összejátszottak, így a Baucontot és az Épkert 227-227 millió, a KÉSZ-t pedig 136 millió forintos bírsággal sújtotta.

A GVH a Kaposvári Egyetem hallgatói multifunkcionális központjának építésére szintén 2002-ben kiírt tender miatt is elmarasztalta a Baucontot, a cégre és a Középületépítőre egyaránt 149 milliós bírságot kivetve.