Hogy juthatnak pénzhez a kisvállalkozások?

2009.07.28. 15:36
A válság miatt jelentősen romlottak az egyébként is forráshiányos kkv-szektor finanszírozási feltételei. A cégek állami támogatásokra vagy a lízingre támaszkodhatnak, de a lízingelés részletszabályaira nagyon oda kell figyelniük.

A globális pénzügyi válság és a regionális valutaválság együttesen nehéz helyzetbe hozta az egyébként sem nem túl tőkeerős kis- és középvállalatokat. Eközben pedig éppen a kkv szektornak kellene a stabilizációs folyamat motorjának lennie, hiszen gazdaságélénkítő potenciálja és a munkahelyteremtésben illetve megőrzésben betöltött szerepe elvitathatatlan – ebben még a szakértők is egyetértenek.

Hogy ez a motor beindul-e, arra most még nehéz felelni, ugyanis – vélhetően válságkezelési rutintalanság miatt – egyfajta kivárásra rendezkedtek be a finanszírozók. Ezzel még nehezebb helyzetbe hozták a gazdasági krízissel leginkább küzdő kis- és középvállalati szegmenst. A hagyományos finanszírozási formák nem teljesítettek túl jól az utóbbi időben, ezért érdemes újragondolni az alternatív lehetőségeket is.

Ilyen új finanszírozási csatornát jelent, hogy elindultak állami és uniós forrásokra támaszkodó fejlesztési programok, melyek alapvetően a kkv-k hitelhez jutásának lehetőségeit hivatottak elősegíteni. A kormány összesen több mint 260 milliárd forintos átcsoportosításról döntött, hogy munkahelyek megőrzését és új munkahelyek teremtését segítse. Ugyanakkor ezek az állami támogatások csak részben jelentenek segítséget, hiszen a lízinget nem támogatják a gazdaságfejlesztő állami vagy uniós eredetű programok – hívja fel a figyelmet Vilmányi Judit, a Hypo Alpe-Adria Leasing értékesítési igazgatója a cég által kiadott sajtóközleményben.

A feltételrendszer ugyanis többek között azt is kiköti, hogy a finanszírozott eszköz a hitelfelvevő, illetve lízingbe vevő tulajdonába kerüljön két éven belül. Ez az idő értelemszerűen kevés ahhoz, hogy a termelőeszköz kitermelje saját vételárát, ami viszont az egyik legnagyobb előnye a lízingkonstrukciónak. Azoknak a cégeknek például, amelyek eladásra szánt eszközöket finanszíroztatnak készletre, gondolniuk kell arra is, hogy a potenciális vevőik nehezebben vagy egyáltalán nem jutnak forráshoz. Finanszírozást tehát csak olyan eszközökre érdemes most keresni, amelyek a további rentábilis működéshez elengedhetetlenek.

A Hypo arra is felhívta a figyelmet, hogy a lízinghez jutás feltételei könnyebben teljesíthetők a kkv-k számára, ugyanis általában kedvezőbb kondíciókat kínálhatnak a lízingcégek a bankhitelhez képest, hiszen lízing esetében az eszköz a finanszírozó tulajdonba kerül, ami jelentősen csökkenti a konstrukció kockázatát, így kevesebb kockázati felárral „kínálható”. A lízing előnyeként említhető emellett az is, hogy több járulékos költséget, mint például a kezelési költség, hitelbírálati díj megspórolhat a vállalat.