Megszorító intézkedések a kkv-knál

2009.07.28. 17:27 Módosítva: 2009.07.28. 17:34
A tavaly ősz óta tartó gazdasági recesszió hatására a vállalkozások kétharmada vezetett be költségcsökkentő intézkedéseket. A kkv-k közül a kereskedelmi cégek érezték meg legjobban a válságot, és leginkább a forgalom visszaesése volt hatással a vállalkozások működésére – derült kit a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi, második negyedéves eredményéből.

A mikro-, kis- és középvállalkozások elkövetkezendő egy éves várakozásait mutató nemrégiben közzétett K&H kkv bizalmi index kutatás megvizsgálta, milyen mértékben érintette a kkv-kat a gazdasági válság, valamint ennek hatásait milyen intézkedésekkel próbálták mérsékelni. A megkérdezett 700 vállalkozás 87 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hatással volt cége működésére a recesszió, közülük is leginkább a kereskedelmi cégek működését befolyásolta (93 százalék), legkevésbé pedig a mezőgazdasági vállalkozásokra volt hatással (59 százalék).

A válság hatásai

A kkv-k legnagyobb részét (84 százalék) a forgalom visszaesése sújtotta, közel felük (45 százalék) számára pedig a vevők fizetésének elmaradása jelentett gondot. Harmadik leggyakrabban felmerülő problémaként a likviditási nehézségeket jelölték meg (37 százalék). A finanszírozási források elapadására azonban kevesebb mint harmaduk panaszkodott. Meglepőnek tűnik, hogy a felmérés szerint ötvenből csupán egy céget érintett nagyon kedvezőtlenül a költségek, illetve a hitelkamat emelkedése, valamint az árfolyamváltozás.

Megszorítások a kkv-knál

A mikro-, kis- és középvállalkozások mintegy kétharmada (64 százalék) vezetett be megszorító intézkedéseket a válság hatására, amelyek közül a költségek csökkentése volt a leginkább jellemző (56 százalék). Második helyen a leépítéseket, elbocsátásokat alkalmazták a cégek (47 százalék), amelyet a beruházások elhalasztására vonatkozó döntések követtek (42 százalék). A cégek 28 százaléka csökkentette a béreket és egyéb juttatásokat, és minden ötödik vállalkozásnál léptettek érvénybe rövidebb munkaidőt.

Bizakodó vállalkozások

Bár a cégek többsége (70 százalék) úgy véli, hogy a válság még nem érte el mélypontját, ennek ellenére csupán a megkérdezettek 36 százaléka számít saját cége helyzetének romlására az elkövetkezendő egy évben. 17 százalékuk kifejezetten javulást vár, míg legnagyobb arányban (46 százalék) stagnálást prognosztizálnak. Arra a kérdésre, hogy mennyire tartják valószínűnek, hogy cégük egy év múlva is működni fog, a vállalkozások 85 százaléka mondott igent.