Elektromos buszokat gyártanak Debrecenben

2009.07.29. 16:21
Az Inter Tan-Ker tíz év alatt tízmilliárd forintos beruházást tervez Debrecenben. Elektromos buszokat fognak gyártani, melyekből az elsők már októberben megjelennek a város utcáin. Az új buszok drágábbak, de környezetbarátabbak és élettartamuk is hosszabb.

A világon egyedülálló elektromos hajtáslánccal szerelt autóbuszok fejlesztését, gyártását tervezi az Inter Tan-Ker Zrt. Debrecenben, amelyhez tíz év alatt tízmilliárd forintos beruházást hajt végre. Erről szándéknyilatkozatot írt alá Kósa Lajos (Fidesz) polgármester és Kossa György vezérigazgató szerdán, a cívis városban.

A debreceni autóbuszos tömegközlekedést a DKV Debreceni Közlekedési Zrt.-vel közös konzorciumban végző Inter Tan-Ker az elmúlt években olyan elektromos hajtásláncot - motort, akkumulátort és elektromos vezérlőegységeket - fejlesztett ki, amelyet a következő generációs elektromos közösségi közlekedés alkalmazni fog - mondta Kossa György. Szavai szerint az első elektromos midibuszok már októberben megjelennek Debrecen utcáin, de két év múlva már helyben is gyártják őket.

Ismertetése szerint addig különböző hazai helyszíneken több száz, különböző karosszériával szerelt elektromos meghajtású busz is elkészülhet a hazai mellett külföldi megrendelésre. Debreceni gyártócsarnokukat a Határ úti ipari parkban, öt hektáros területen építik fel, s a buszgyártás első ütemében 100-150 munkahelyet teremtenek, amit a megrendelések növekedésével folyamatosan növelnek.

Kossa György elmondta azt is, hogy az új típusú buszok 20-25-30 százalékkal kerülhetnek többe, mint a hagyományos autóbuszok, de élettartamuk lényegesen - 50-100 százalékkal - hosszabb, és káros anyagot nem bocsátanak ki. A lítium ion akkumulátorral szerelt buszok egy töltéssel 60-100 kilométert tudnak megtenni, ami azt jelenti, hogy a városi tömegközlekedésben egy üzemidőt ki tudnak tölteni.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere hangoztatta: Debrecen örömmel vesz részt olyan törekvésekben, amelyek a magyarországi buszgyártás fellendítését szolgálják. A mostani megállapodással olyan beruházás kezdődik és olyan együttműködés, amelynek eredményeként Debrecen fontos helyszíne lesz a jövőben a magyar járműiparnak, buszgyártásnak - tette hozzá a polgármester.