Inotai: Továbbra is az exportra kell alapoznunk

2009.07.30. 12:14
A magyar gazdaságot a 490 millió lakosú európai piacnak kell lendületbe hoznia, nem a 10 milliós hazainak. A válság után súlyos gond lesz a hatalmas deficit és két, egymást gerjesztő folyamat miatt elszabadulhat az infláció is.

Nem adható fel a magyar gazdaság exportorientációja, és a gazdaság duális szerkezete a válságból való kilábalás folyamatában - mondta Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutató Intézet (VKI) igazgatója az Ecostat kutatóintézettel közösen készített tanulmány csütörtöki bemutatóján. A magyar gazdaság számára nem kérdéses hogy a 490 millió lakosú uniós piac több lehetőséget kínál, mint a 10 milliós belső piac.

Súlyos etikai kérdés, hogy a válságkezelő mentőcsomagok miatt növekvő költségvetési hiányokat a következő generációnak kell törlesztenie – mondta a kutató az MTI tudósítása szerint. Úgy vélte: az emelkedő deficitek miatti adósságkezelés erős inflációs nyomással jár majd.

Inotai tanulmányában úgy fogalmaz, hogy a hatalmas költségvetési deficitek, valamint a középtávon elkerülhetetlennek tűnő inflációs nyomás meghatározó elemei lesznek a válság utáni hosszabb időszaknak. Az inflációt nemcsak az adósságoktól való „megszabadulás” kényszere táplálja, hanem az is, hogy a kibontakozó fellendülés várhatóan meglöki a nyersanyag- és élelmiszerárakat. Nagy valószínűséggel a kettő (vagyis az „örökölt hazai” és az importált infláció) erősödése időben egybe fog esni, tehát egymást kölcsönösen erősítheti.

A válság után Inotai várakozásai szerint gazdaságpolitikai keverékek fognak létrejönni, amelyekben helyet kapnak az egyes nagyobb régiók és országok sajátos körülményei, miközben bizonyos alapvető globális játékszabályokat – a fenntartható fejlődés érdekében – a világgazdaság valamennyi résztvevőjének be kell tartania. Az viszont biztosra vehető, hogy az előttünk álló időszakban megnő az állami beavatkozás szerepe a gazdaságban.

A magyar gazdaság fenntartható fejlődésének egyik lényeges korlátját a fejlesztéshez és a fenntarthatósághoz nélkülözhetetlen külső források költsége, esetenként akár fizikai elérhetősége jelenti. Ezt a korlátot a magyar gazdaság egészségesebbé válása sem tudja megszűntetni, mert a globális forrásszűkét nálunk jóval nagyobb befolyással rendelkező országok és pénzpiacok idézik elő. Ez az állapot a válság után is fennmaradhat, ezért egy ilyen helyzetre is fel kell készülnie a magyar stratégiának – olvasható Inotai elemzésében.