Lenke
17 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Hová tűnt Erdei úr félmilliárd adóforintja?

2009.07.30. 18:02 Módosítva: 2009.07.31. 11:51
Közzétette negyedévenként frissítette feketelistáit honlapján az APEH. Legalább tízmilliós adótartozása csaknem 2800 magánszemélynek, legalább százmilliós adóhiánya több mint 1300 cégnek van, ezek összesen több mint 163 milliárd forintnyi adóhiányt hozak össze. A legnagyobb adós magánszemélytől több mint 800 millió forintot, az adóslistát vezető cégtől 3,2 milliárdot követelnek.

A főváros XI. kerületében lakó Erdei Sándornak 483 millió forintnyi adótartozása emelkedett jogerőre az elmúlt negyedévben. Az ehhez kapcsolódó úgynevezett jogkövetkezmények - pótlékok és kamatok - összege további 337,5 millió forint, így Erdei úrtól 800 milliót követel az APEH. Amely csütörtökön tette közzé legfrissebb adóslistáját – ezen Erdei úr a 21. helyen szerepel, megelőzve több tucatnyi vállalatot (a holland tulajdonú, hazánkban debreceni székhellyel működő DBH Group pénteken közleményt adott ki, amelyben leszögezik: a listán szereplő Erdei Sándor nem azonos a cégüket vezető Erdei Sándorral).

Újpesti listavezető

Azt az adóslistát, amelyet az elmúlt negyedévben jogerőssé vált adótartozások alapján állítottak össze, egy újpesti cég, a felszámolás alatt álló Synux Szolgáltató Kft. vezeti. A cég 2007 óta két szerbiai lakcímű személy, Urban Lukac és Milos Zoltan tulajdonában van, korábbi tulajdonosai az egy lakcímen bejelentett Gyenes Tünde és Kemény Péter voltak. Az Opten cégtárának adatai arról tanúskodnak, hogy ők teljesen mégsem távolodtak el előző cégüktől – amely adóhiánya pótlékokkal és kamatokkal együtt csaknem 3,2 milliárd forint –, ugyanis tulajdonosai a Synuxéval megegyező budapesti címen bejelentett Z-Lak Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek.

Az adóslitán egyébként három cégnek sikerült több mint egymilliárdos adóhiányt összehoznia, a Synux mellett a szintén fővárosi, nyolcadik kerületi Vashíd Kft.-nek és a Tatabányán bejegyzett Kacifánt Babér Kft.-nek. A legnagyobb adósok közül 150 vállalkozás, 64 pedig magánszemély. Közülük 1 milliárd forint feletti tartozása - a jogkövetkezményeket is beleértve - 15 cégnek van.

A magánszemélyek között - ők legalább tízmilliós, a cégek legalább százmilliós adótartozással kerülhetnek a listára - Erdei Sándorhoz hasonlóan százmilliónál többel tartozik az adóhivatalnak az ágfalvai Födemesi József Zoltán - pótlékokkal együtt mintegy 430 milliót követelnek rajta -, a szeghalmi Nagy József és a szegedi Dávid Gyula, nekik fejenként 250 milliót kellene megfizetniük.

Szepessy Zsolt László és az APEH

A listán szerepel egy monoki cég, az egykori Szepessy Pincészetből lett, idén május óta ugyancsak felszámolás alatt álló Reneszánsz Kastélyszálló, Pincészet és Szőlőbirtok Kft., amely 100 milliós adóhiányt hozott össze, amit 88 milliónyi pótlékkal fejelt meg az APEH. A társaság azért figyelemreméltó, mert egyik korábbi, 2003 és 2005 közötti tulajdonosa, akinek a lakcímén ma is be van jelentve a cég, egy Szepessy Zsolt László nevű monoki lakos. Ez a név megegyezik a település sajátos szociálpolitikai megoldásairól elhíresült polgármesterének a nevével (és birtokol még egy céget: a Sz+Sz Építő- Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Kft. nevű vállalkozást, amely ellen 2008-ban szintén rendelt el végrehajtást az APEH).

A további ismert cégek közül a felszámolás alatt álló Interfruct és a korábban számos NB I-es focicsapat meccsét biztosító, tulajdonosi köre révén pénzmosással is kapcsolatba hozott, szintén felszámolás alatt álló Leo Security 900-900 millióval szerepel a feketelistán. A kalocsai Avalon Teamnek 780 millió forintot kellene megfizetnie - az ugyancsak felszámolás alatt álló cég nem először került konfliktusba a hatóságokkal: 2005-ben a GVH 30 millió forintra bírságolta a Metabol nevű étrendkiegészítő jogsértő forgalmazása miatt.

Nőtt az adósok száma

A tartósan tartozó vállalkozások száma 7, a magánszemélyeké és egyéni vállalkozóké több mint 10 százalékkal nőtt március vége óta. Az APEH negyedévente teszi közzé a tartós adósok listáit, amelyek csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a társaságok, vállalkozók esetében az adóazonosítót tartalmazzák, a tartozás összegét nem lehet megtudni belőlük (ez utóbbi csak a jogerősen megállapított adóhiányok esetén válik publikussá, ezeket az elsőként belinkelt lista tartalmazza).

A magánszemélyek és egyéni vállalkozók a 10 milliós értékkel számolva 28 milliárd forinttal, a cégek a 100 milliós minimum összeggel mintegy 135 milliárd forinttal tartoztak június végén, együttes tartozásuk így legalább 163 milliárd forintra rúg. A valóságban ennél jóval nagyobb összegről van szó, hiszen számos adózó tartozása ennél sokkal magasabb.

Kereskedelem és építőipar

A 180 napon túl tartozók most közzétett listáján szereplő 1349 cégből 123 társaság adószámát felfüggesztette az adóhatóság, 919 felszámolás, 50 pedig végelszámolás alatt áll, az utóbbiaktól tehát már nem sok bevételre számíthat az APEH.

A vállalkozói listán szereplők között továbbra is nagy számban vannak kereskedelmi és szolgáltató cégek, számos építőipari, ingatlanfejlesztő- és ingatlanforgalmazó vállalat is található. A spektrum széles, a vagyonvédelmi vállalkozások mellett polgármesteri hivatal és szakszervezet is akad a renitensek között. Az elmúlt negyedévekben mindvégig a listán szereplő Ezüsthajó Produkció Film Kft. már lekerült róla.