Kínai bűnözői csoportokat fogtak a vámosok

2009.07.31. 06:32
A vám- és pénzügyőrség kínaiak által irányított bűnözői csoportokat számolt fel, amelyek a gyanú szerint 4,8 milliárd forint értékű adócsalást követtek el.

A csoportok 2006 óta az EU más tagállamaiban vámkezeltettek a Távol-Keletről származó árukat, elsősorban ruhaneműket, amelyeket ezt követően az importáfa megkerülésével hozták forgalomba Magyarországon, hamis okmányok segítségével vagy a bizonylatok teljes hiányában. További bűncselekményekre is fény derült: a vámosok zárjegy nélküli cigarettát, illetve feltehetően elefántcsontból készített ékszereket is találtak.

A vámosok - a regionális nyomozó hivatalokkal és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársaival együtt - július 28-án, a hajnali órákban hajtották végre a nagyszabású, összehangolt akciót, amelyben 70 millió forint értékű valutát is lefoglaltak.

Kilenc távol-keleti és egy magyar állampolgárságú személyt fogtak el, közülük hatot előzetes letartóztatásba helyezne az ügyészség, a pénzügyőrök pedig további, szökésben lévő elkövetőket is keresnek. Elfogatóparancsot bocsátottak ki egy magyar és négy kínai személlyel szemben, akik vélhetően hamis okmányokkal bujkálnak.