Optimistábbak vagyunk, de messze nem bizakodók

2009.07.31. 11:56 Módosítva: 2009.07.31. 13:32
Az idei legmagasabb Fogyasztói Bizalmi Indexet mérte a Nielsen piackutató vállalat júliusban – 48 pontot, ami azonban nemcsak az elvi 200 pontos maximumtól, de a jellemző, 67-133 pont közötti sávtól is elmarad. A fiatalok optimizmusa újra kiemelkedik az átlagból.

Az idei legmagasabb fogyasztói bizalmi indexet tárta fel júliusban a Nielsen piackutató vállalat, szokásos havi felmérése során. A 18-29 éves fiatalok ismét jelentősen bizakodóbbak lettek, mint az idősebb korosztály. A márciusi, idei mélypontot jelentő 37 pont óta folyamatosan javul az index. A 48 pontos júliusi mutató azonban még mindig messze elmarad attól, amit optimistának nevezhetnénk.

Az index kiszámításának tényezői közül személyes anyagi helyzetét jónak látja a következő tizenkét hónapban a megkérdezettek 12 százaléka, míg májusban csak 7, júniusban 11 százalék. Rossznak 38 százalék tartja saját pénzügyi kilátásait, szemben a márciusi 51 százalékkal.

Az előttünk álló tizenkét hónap során a hazai munkalehetőségekről a válaszadók 63 százaléka mondta a márciusi mélypontnál azt, hogy rosszak, míg májusban 62 százalék, júniusban 54, júliusban 50 százalék. A „jó” véleményt képviselők aránya a júniusi 5-ről most 7 százalékra változott.

Az index harmadik összetevője abból adódik, ki, hogyan vélekedik arról, hogy a mostani időszak, a mai árakat és személyes anyagi helyzetüket figyelembe véve alkalmas-e a számukra szükséges és kívánatos termékek megvásárlására. A márciusi 42 százalék után júniusban és júliusban is 37 százalék tartotta rossznak a jelen helyzetet vásárlás tekintetében. Jónak pedig júliusban már 13 százalék, a márciusi 9, illetve az előző három hónapban mért, egyaránt 11 százalékkal szemben.

Matematikailag a fogyasztói bizalmi index nulla és 200 pont között lehet, de gyakorlatilag általában a jónak tekinthető 133 és a kevésbé jó 67 pont között szoktak mozogni a számok. A júliusi, 48 pontos mutatóhoz képest érzékelhetően bizakodóbbak a Pest megyében és Budapesten élő válaszadók – 68, illetve 66 ponttal.

Szintén kiemelkednek a nettó 100 ezer forintnál nagyobb jövedelemmel rendelkező megkérdezettek; indexük 64 pont. Ugyanakkor az alacsony, havi nettó 50 ezer forintnál kisebb jövedelműek mutatója csak 28 pont.

Figyelemre méltóan változott a 18-29 évesek véleménye. A júliust megelőző négy hónap során 43 és 46 pontos indexük csak kis mértékű bizakodást jelzett. A hetedik hónapban viszont 59 pontos indexükkel a legfiatalabb felnőttek optimizmusa újra kiemelkedett a többi korosztály közül.