Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Bizakodóbbak a magyar cégek

2009.08.03. 12:16
A top-100 vállalatok és a kkv-k körében mért bizalmi index is emelkedett az Ecostat szerint, a lakossági optimizmus az elmúlt pár hónap nagyobb emelkedése után júliusban kicsit csökkent.

A gazdálkodó szervezetek körében mérettől és ágazati hovatartozástól függetlenül a második negyedév óta erősödik a bizalom, a konjunktúra indexek trendvonala és a havi mutatók többsége emelkedik. A javuló bizalmi mutatók a pénzügyi válság enyhülésére utalnak, a reálgazdasági krízis később, szakértői vélemények szerint a jövő év közepén. második felében éri el mélypontját.

Az Ecostat top-100 nagyvállalati konjunktúra-indexe 2009 júliusában 57,8 százalék, az előző hónaphoz képest két százalékponttal emelkedett. A nagyvállalatok üzleti várakozásait számszerűsítő havi indexek értéke ez évelején szűk sávban, viszonylag alacsony szinten ingadozott. A cégek üzleti várakozásait közvetítő havi mutatók tendenciája egy évig tartó csökkenés után idén tavasszal emelkedőre váltott.

Júliusban a kis- és középvállalati konjunktúra index 65,1 százalék, júniushoz képest több mint három százalékponttal javult. A vállalatcsoport bizalmi trendje a múlt év augusztusában csökkenőre fordult, majd idén márciustól ismét javult. A pesszimista hangulat enyhülésében a gazdasági viszonyok konszolidálódása és a nemzetközi bizalomerősödés játszik szerepet.

A lakosság bizalmi mutatói májusban kezdtek emelkedni, az összefoglaló index értéke 8,2 százalékponttal kedvezőbb az áprilisi értéknél, a júniusi emelkedés meghaladta a 12 százalékot. Júliusban a lakossági konjunktúra-indexe 82,6 százalék, a mutató értéke a korábbi jelentős emelkedés után kismértékben csökkent.

A hazai gazdálkodó szervezetek és a lakosság üzleti várakozásainak kedvező elmozdulásából arra lehet következtetni, hogy az elmúlt hónapokban hozott hazai és nemzetközi válságkezelő intézkedések az üzleti bizalmat érezhetően erősítették.