Októberig aligha lesznek kirúgások a GE-nél

2009.08.03. 10:54
Csütörtökön jelent meg a hír, hogy a cégnél működő egyik szakszervezet szerint szervezeti átalakulásra és jelentős létszámcsökkentésre készül a General Electric magyarországi vállalata, a GE Hungary Zrt. A társaság idén 654 millió forintnyi munkahelymegőrző támogatást kapott, így október 4-ig a foglalkoztatottak számát nem csökkentheti. Ha mégis így dönt, kamatostul fizetheti vissza a támogatás egy részét vagy teljes összegét.

A GE hazai cégénél működő fényforrásgyári szakszervezet aggodalmai szerint – mint arról csütörtökön beszámoltunk – a vállalat által is megerősített szervezeti átalakítással egyidejűleg jelentősen csökkentik a magyarországi termelést. Hederics István szakszervezeti elnöke csütörtökön arról beszélt, hogy a munkavállalók félelmei szerint emiatt több ezer magyarországi munkahely forog veszélyben.

Egyeztetnek a jövőről

A vállalat kommunikációs vezetője, Kalocsai Kinga az aggodalmakra reagálva nem cáfolta, hogy az izzók gyártásának jövője bizonytalan a változó szabályozás miatt (szeptembertől az EU-ban megszűnik a 80 wattosnál erősebb fényű izzók árusítása). Kalocsai szerint a helyzet még bizonytalan, de a foglalkoztatottak jövőjére az érdekvédőkkel „hivatalos és informális csatornákon” folyamatos az egyeztetés.

A várható nagyarányú létszámcsökkentés hírét az teszi különössé, hogy a GE Hungary Zrt. idén jelentős munkahelymegőrző támogatásban részesült. A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal honlapján július közepén publikált táblázat szerint a GE 654 millió (egészen pontosan 654 124 066) forintnyi állami támogatást kapott három hónapra 7784 dolgozója foglalkoztatásához. Ez a legtöbb pénz, amit ebben a programban egy cégnek megítéltek, két vállalat juthat nagyjából 450 millióhoz (a Rába Futómű Kft. 457,7 millió, míg a Michelin Hungária két tételben 448 milliót kaphat), és további három cég van (MAL Magyar Alumínium, Knorr-Bremse és a GM szentgotthárdi Opel-gyára), amely 100 milliónál több támogatásban részesülhet, ha igénybe veszi a teljes keretet.

3+3 hónap biztonság

Az FSZH-tól kapott tájékoztatás szerint a GE Hungary Zrt. a támogatást az ez év április 5-e és július 4-e között időszakra kapta a 7784 dolgozó foglalkoztatásához. A támogatás fejében a cégnek „a támogatási időszak alatt, és az azzal megegyező hosszúságú, 2009. október 4-ig tartó foglalkoztatási kötelezettség ideje alatt a teljes statisztikai állományi létszámát, 8471 főt kell foglalkoztatnia. A támogatás az április és július között kieső munkabér jogszabály szerinti megtérítésére vonatkozik” – közölte kérdésünkre a foglalkoztatási hivatal.

A GE márciusi, a négynapos munkahétre történő átállással kapcsolatban adott tájékoztatása szerint a társaság Magyarországon különböző üzletágaiban összesen 14 500 munkavállalót foglalkoztat. Ezen belül a Consumer & Industrial budapesti regionális központjában, nyolc gyárában (a két budapesti mellett, Vác, Ózd, Hajdúböszörmény, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Kisvárda), valamint európai technológiai központjában 9500 dolgozót alkalmaz.

Kecske is, káposzta is

Ha a szakszervezetek által vizionált drasztikus létszámcsökkentést ebben az időszakban, tehát október 4-ig valósítaná meg a vállalat, akkor „a megkötött hatósági szerződésben rögzítettek szerint jegybanki alapkamattal növelt visszakövetelésre kerül sor”. Amennyiben a kötelezettségszegés több mint a vállalt létszám 25 százaléka, akkor a teljes összegre vonatkozik, ha ennél kevesebb, akkor részarányos a visszakövetelés – tudtuk meg a foglalkoztatási hivataltól.

Annak viszont, ha a GE csak október 5-e után kezdi el a létszámcsökkentést, már semmilyen retorziója nincs, hiszen a program és a cég kötelezettségei addigra véget érnek. Vagyis az év végén már megvalósíthatja a szakszervezeti vezető által emlegetett elbocsátásokat, és a felvett 654 millió forintot sem kell visszafizetnie.

Az FSZH-nál egyelőre még nem tudnak arról, hogy a cég bármilyen fórumon jelezte volna: nem, vagy csak részben igényli a támogatást. A társaság a teljes támogatási időszakra eső összegre eső igényét benyújtotta, annak ellenőrzése és számfejtése jelenleg folyamatban van, kifizetés a mai napig nem történt – olvasható a hivatal írásos válaszában. Ha a GE lemondana a pénzről, akkor azt a munkaerőpiacra programban támogatásért jelentkező újabb vállalkozások között osztják szét. Az FSZH ennek kapcsán kiemelte: eddig egyetlen jelentkezőt sem utasítottak el forráshiány miatt.