Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Az APEH rárepül a feketefoglalkoztatásra

2009.08.04. 10:57
A járulékfizetési kötelezettségek vizsgálata évek óta az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal ellenőrzési területének egyik kiemelt feladata. Az utóbbi időszakban tapasztaltak szerint még mindig mérvadó a feketefoglalkoztatás, ezért az állami adóhatóság fokozza a járulékfizetési kötelezettség ellenőrzését.

Tavaly év elejétől az APEH vizsgálja a járulékellenőrzéseknél azt is, ha valaki – az OEP jelzése alapján – jogosulatlanul vesz igénybe egészségügyi szolgáltatást. Az állami adóhatóság azonban már korábban is kiemelt feladatként vizsgálta a társadalombiztosítás alapjaihoz teljesítendő kötelezettségeket: 2007-ben közel 74 ezer biztosítási és járulékfizetési kötelezettséget vizsgáló ellenőrzést folytatott le, és az ellenőrzések során 12,5 milliárd forint járulékkülönbözetet állapított meg az APEH. Tavaly már több mint 103 ezer ellenőrzést végzett az adóhivatal és 13,9 milliárd forint különbözetet tárt fel - írja közleményében az adóhivatal.

Emellett 2008-ban az OEP adatszolgáltatása alapján 133 ezer magánszemély esetében vizsgálta, illetve ellenőrizte az egészségügyi szolgáltatásra jogosultságot az adóhatóság. Ellenőrzést csaknem 55 ezer ember adatainál kellett végezni, ebből mintegy 14 ezer magánszemély jogviszonya rendeződött, 32 ezer esetben az ellenőrzés meghiúsult, illetve megkezdhetetlen volt, és több mint 7 ezer alkalommal a revízió egészségügyi ellátást biztosító jogviszonyt állapított meg. Az idén is folytatódott az ellenőrzés sorozat. Az első félévben a csaknem 50 ezer ellenőrzés 9,7 milliárd forint járulékkülönbözettel zárult, pedig a nyári hónapokban végzik az ilyen revíziók többségét.

Idén az államháztartás tervezett bevételeinek elérése érdekében az állami adóhatóság kiterjeszti a járulékkötelezettségek ellenőrzését. Fokozza például az önálló, illetve a társhatóságokkal közös ellenőrzéseit többek között a munkaerő-kölcsönzésnél, az alvállalkozói láncolatokban az alacsony képzettségű vagy szezonális munkaerőt igénylő ágazatokban, az építőiparban, a vendéglátás és a vagyonvédelem területen. Rendszeressé válnak a foglalkoztatással kapcsolatos bejelentések és nyilvántartási kötelezettségek ellenőrzései, és a szezonális akciókban úgy, mint a Kánikula akció során is kiemelt figyelmet kap a részmunkaidő, illetve alkalmai munkavállalók foglalkoztatásának ellenőrzése.

A személyi jövedelemadó ellenőrzések során hangsúlyosabban vizsgálja majd az adóhatóság többek között a természetbeni juttatások járulékkötelezettségét. Fokozott ellenőrzésre számíthatnak a minimálbér kétszeresénél kisebb járulékalap utáni járulékot fizető vállalkozások, és folytatódik az úgynevezett tb-potyautasok vizsgálata is.