A többség a Nabuccót akarja

2009.08.05. 12:21
Júliusban megint az érdeklődés középpontjába került az energiabiztonság kérdése egyfelől az újabb orosz-ukrán gázvita, másfelől Bajnai Gordon a Nabucco vezeték támogatását deklaráló nyilatkozata nyomán. A Századvég és a Forsense közvéleménykutatása szerint a magyar társadalom többsége a Nabucco megépítését támogatja a Déli Áramlattal szemben és az állami kézben látná az energiavállalatokat.

A magyar társadalom kilencven százaléka gondolja, hogy egy ismételt gázválság minden bizonnyal érinteni fogja hazánkat is. Ezzel párhuzamosan csak egy százalék azok aránya, akik szerint egy Oroszország és Ukrajna között kialakuló, újabb gázkonfliktus biztosan nem fog érinteni minket – derül ki a Századvég és a Forsense kutatásából.

A megkérdezettek 46 százaléka szerint a magyar kormánynak nincsenek meg az eszközei egy gázkrízis kezelésére, 11 százalékuk szerint viszont a mindenkori kormánynak lenne lehetősége a probléma gyors és hatékony megoldására. A felnőtt korú lakosság valamivel több mint egyharmada semleges álláspontot képvisel ebben a kérdésben.

A gázkrízissel szoros összefüggésben vizsgálták a lakosság Nabucco, illetve a Déli Áramlat vezetékekkel kapcsolatos ismereteit is. Eszerint a megkérdezettek döntő többsége (73 százalék) mindkét tervezett beruházásról hallott, 8 százalékuk csak a Nabuccot, egy százalékuk csak a Déli Áramlatot ismerte. 13 százalék volt azok aránya, akik egyik beruházásról sem halottak. Ezek alapján elmondhatjuk, hogy a magyar társadalom számottevő ismeretekkel rendelkezik a tervezett gázvezetékekről.

Az embereket arról is kérdeztük, hogy véleményük szerint Magyarországnak melyik vezeték megépítését kellene inkább támogatnia. A válaszok ebben az esetben is elég egyértelmű képet mutatnak. Az érvényes válaszok több mint 50 százaléka szerint hazánknak egyértelműen az Európai Unió által tervezett Nabucco megvalósítását kellene támogatnia az Oroszország által támogatott Déli Áramlattal szemben. Ez utóbbi projekt támogatottsága mindössze 5 százalékos volt. Ezzel egy időben, a lakosság közel egyharmada (29 százalék) vélekedett úgy, hogy a energiafüggőség minél hatékonyabb csökkentése érdekében mindkét opciót egyaránt érdemes támogatni.

Az energiabiztonság kapcsán igyekeztek megtudni, hogy az emberek hogyan vélekednek a nemzetstratégiailag fontos, állami tulajdonban lévő energetikai cégek (pl. MVM) privatizációjáról. A válaszadók mindössze 8 százaléka gondolta úgy, hogy valamilyen mértékben támogatható a privatizáció, 82 százalékuk azonban a magánosítással szemben foglalt állást. A társadalom elsöprő többsége tehát úgy érzi, a nemzetstratégiailag fontos energetikai cégeknek a jövőben is állami tulajdonban kell maradniuk.