Az ipari ingatlanok negyede üresen áll

2009.08.05. 10:53
Összesen 123 ezer négyzetméternyi ipari ingatlant adtak át 2009 első felében, összesen 1,54 millió négyzetméterre növelve ezzel a teljes modern ipari ingatlanállományt, derül ki a DTZ legfrissebb adataiból. A tervezési fázisban lévő spekulatív fejlesztések nagy részét elhalasztották, így a második félévben már jelentős visszaesésre számítanak.

Tovább nőtt Budapest és az agglomeráció déli részének a piaci részesedése  az átadott fejlesztések 68 százaléka itt található. Köztük a két legnagyobb létesítmény a Viktória Park, és az M5 Gyál Üzleti Park 45 ezer négyzetméter, illetve 35 ezer négyzetméter bérbeadható területtel.

A gyenge kereslet és a nagy volumenű átadások eredményeként 22,8 százalékra emelkedett az üresedési ráta - a félév során átadott ingatlanoknak csupán 14 százalékét adták bérbe. Nem volt ilyen magas az üresedési ráta az utóbbi öt évben, a teljesen bérbeadott parkok aránya pedig fél év alatt 30 százalékról 16 százalékra csökkent.

A bérleti díjak általában 10-20 százalékal csökkentek év eleje óta, a kínálati árak 3,5 és 5 euró/négyzetméter/hó között mozognak. Továbbra is a city logisztika típusú ingatlanok bérleti díjai a legmagasabbak (5-6 euró/négyzetméter/hó). A DTZ rámutat, hogy a bérleti díjak csökkenése mellett a növekvő mértékű kedvezmények is érzékeltetik a verseny élesedését: egyre gyakoribbak például a bérleti díj mentes időszakok vagy a magasabb kialakítási hozzájárulások.

Az ipari ingatlanpiac gyorsan tudott reagálni a gazdasági helyzet változásaira, a tervezési fázisban lévő spekulatív fejlesztések nagy részét elhalasztották. Amellett, hogy 2009 második felében már csak néhány projekt átadására számíthatunk, az üresedési ráta is tartósan 20 százalék fölött fog stagnálni a következő egy évben, ha nem lesz jelentősebb fellendülés a keresletben.

A fejlesztők meglévő parkjaikra koncentrálnak, és igyekeznek a lehető legnagyobb kihasználtságot elérni és új bérlőket megnyerni különféle ösztönzőkkel. Azok a projektek lesznek sikeresek, amelyek fejlesztői a legjobban alkalmazkodnak a bérlői igényekhez és a legrugalmasabb bérleti kondíciókat - nyilatkozta Tamás Éva, a DTZ szakértője.