Márk
13 °C
28 °C

Megtiltanák az offshore cégek hirdetését

2009.08.05. 07:32

Megtiltaná az offshore cégek reklámozását egy néhány nappal ezelőtt benyújtott törvényjavaslatában Rétvári Bence kereszténydemokrata képviselő. Javaslata szerint a gazdasági reklámtevékenység szabályairól szóló törvénybe kellene beiktatni azt a két mondatot, amely tiltaná az olyan reklámokat, amelyek adóelkerülésre ösztönöznek, és azokat is, amelyek offshore cég alapításához kapcsolódó szolgáltatást hirdetnek.

Az indoklás szerint jelentős adókiesést jelent az államnak, hogy a vállalkozások "adóparadicsomokban bejegyzett offshore cégek segítségével kerülik el az adófizetést". Az ilyen nemzetközi adótervezés az állam céljaival ellentétes, a közjót nem szolgálja.

Persze kérdés, hogy ha az őszi ülésszakon át is menne a javaslat, s hatályba is lépne, hogyan lehetne alkalmazni. Az adóelkerülés, az offshore cég és az adótervezés kifejezések közé ugyanis nem lehet egyenlőségjelet tenni. A képviselő által hivatkozott hirdetések önmagukban egyáltalán nem ösztönöznek adóelkerülésre - ha így lenne, az már eleve bűncselekménynek minősülne, vagyis nemhogy a hirdetés lenne aggályos, hanem maga a tevékenység is.

Az más kérdés, hogy az offshore-struktúrák adott esetben a törvényesség határmezsgyéjén is mozoghatnak, ám azt valószínűleg nem a reklámtörvénynek kellene eldöntenie, hogy mi minősül jogszabályszerűnek és mi adócsalásnak. A reklámtörvény jelenleg tiltja az olyan áruk reklámozását, amelynek forgalmazása, előállítása törvénybe ütközik, tény azonban, hogy a tiltás a szolgáltatások reklámozására nem terjed ki.

Az offshore cégek alapításával foglalkozó társaságok hirdetésének tiltása könnyebben lenne megvalósítható, hiszen ezek a hirdetések egyértelműek, a társaságok nevében vagy az általuk működtetett honlap nevében is többnyire benne van az offshore kifejezés. A reklámtörvény jelenleg is egy sor tiltást tartalmaz, ebbe a körbe tartozik például a fegyverek, a szexuális szolgáltatások, segédeszközök reklámozása.