Szűkülő tanszerpiacra készülnek a hiperek

2009.08.05. 07:51
Augusztus elején elindulnak a tanévkezdési akciók a kereskedelmi láncokban, az árversenyt most is a hipermarketek diktálják. Egy kisiskolás iskolakezdési csomagja akár 4000 forintból is összeállítható.

Erőteljes piacszűkülésre számít a tanszerpiacon a legtöbb termékcsoport esetében Hackl Mónika, a Tesco Global Áruházak Zrt. külső kommunikációs vezetője; úgy látja, hogy a gazdasági elemzések alapján 5-10 százalékkal is visszaeshet a kereslet. A tanszereket azonban be kell szerezni - mondja ugyanakkor Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatói asszisztense, aki éppen ezért nem vár mennyiségi visszaesést.

A Tesco múlt péntektől indította el iskolakezdési akcióit, a tavalyihoz hasonlóan alacsony árakkal igyekeznek szembeszállni a negatív trendekkel. Gyakorlatilag minden tanszercsoportban vannak saját márkás termékeik, összesen mintegy 700, így idén egy általános iskolás esetében táskával együtt akár 4000 forintból is megúszható a tanévkezdés.

A nagyobb áruházakban tanítónők is segítenek a szülőknek összeállítani a szükséges tanszercsomagot. Az áruházlánc az iskolakezdést megelőző időszakban realizálja éves papír- és írószerforgalmának csaknem egyharmadát, A/5-ös, illetve A/4-es méretű iskolai füzetből idén mintegy 2,5 millió darabbal készülnek. A tanszerek iránti kereslet augusztus elején növekszik meg először, majd az augusztus 20-ai hétvége és az iskolakezdés között szokott kialakulni egy komolyabb forgalmi csúcs, a harmadik fellendülés pedig közvetlenül az iskolakezdés után várható, amikor a tanárok konkrétan közlik elvárásaikat a szülőkkel - mondta el Hackl Mónika.

Az Auchannál augusztus 7-vel kezdődnek az akciók, itt is számítanak az olcsóbb termékek iránti intenzívebb keresletre, de Gillemot Katalin szerint népszerűek lesznek a licences, mesefigurákkal díszített tanszerek is. Az áruházlánc minden árszegmenst megpróbál lefedni, a legolcsóbbtól a méregdrágáig. Az Auchan is kiad központi akciós katalógust, ezenkívül az egyes áruházak önálló akciókat is indíthatnak a helyi viszonyoknak megfelelően. Mindkét hipermarketláncnál jó szereplést várnak az ergonómiai táskától, amely egy éve jelent meg a kínálatban és igen sikeresen szerepelt, ára ma 5000 forint körül mozog.