Kilencezer céget vitt el a válság

2009.08.06. 11:18
Idén július végéig éppen 9000 céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon, miközben tavaly egész évben 11500 cég jutott erre a sorsra – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból. Az első 7 hónapban a felszámolások és a végelszámolások száma egyaránt 35 százalékkal emelkedett.

A felszámolások száma már szeptemberben meghaladhatja a tavalyi egész éves, egyébként eddig éves rekordnak számító 11500-as értéket – fogalmazott Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója annak kapcsán, hogy a cég ma közzétette: az első hét hónapban 9000 vállalkozás került felszámolás alá. Tavaly hét hónap alatt 6657 cég jutott erre a sorsra, így a növekedés az előző évhez képest 35,2 százalékos. Júliusban a megelőző évi 978 céggel szemben 1292 cég ellen indítottak fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők, ez 32 százalékos növekedést jelent.

Az első hét hónapban csaknem 8000 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, miközben tavaly ilyenkor még csak 5940 cég végelszámolása indult meg. Ez ugyancsak 35 százalékos növekedés, ám a végelszámolások számának növekedése nem állt meg: júliusban 44 százalékkal több cég jutott erre a sorsra, mint a tavalyi nyár derekán.

Továbbra is igaz, hogy nem látni, meddig dagad még a felszámolási és végelszámolási hullám, hiszen júliusban is több olyan nagy cég ment tönkre, amelyik fizetésképtelenné válásával tömegesen hagy maga után kifizetetlen számlákat, bajba jutott alvállalkozókat – mondja az Opten stratégiai igazgatója. Az igazgató szerint az alvállalkozói láncok szereplői egyre sebezhetőbbek, mert megfelelő tőkeerő nélkül kell megküzdeniük az olyan hónapok óta halmozódó problémákkal, mint a piacszűkülés, illetve a közüzemi díjak vagy az üzemanyagárak emelkedése.

Némileg meglepő módon február óta először az új cégbejegyzések száma is emelkedett – közölte az Opten. Igaz, a júliusban alapított 4352 új cég csak 3 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos hónapjában alapított cégek számát, és a stratégiai igazgató nem is feltételezi, hogy tartós jelenségről lenne szó. „A nehéz gazdasági helyzetben állásukat vesztett munkavállalók gyakran menekülnek kényszervállalkozásokba, ám egy cég alapítása sajnos ritkán jelent valós megoldást ebben a helyzetben” – mondja Csorbai Hajnalka.