Megsegíti a kormány az ügyvédi aláírásmintát

2009.08.06. 12:26 Módosítva: 2009.08.06. 12:31

Több jogszabályt is rohamtempóban fog módosítani a kormány, hogy kiküszöbölhessen egy olyan hibát, ami jelenleg körülményesebbé teszi a céges ügyintézést. Mint kedden megírtuk, az elektronikus cégeljárás során az aláírási címpéldány helyett alkalmazott ügyvédi aláírásmintát sok helyütt nem fogadják el a címpéldánnyal egyenértékűnek, holott annak épp az volt bevezetésekor a célja, hogy általa egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá váljon a céges adminisztráció.

Az ügyvédi aláírásmintát az az ügyvéd állíthatja ki, aki a cégügyintézésnél is eljárt - vagyis a közjegyző által hitelesített aláírási címpéldánnyal szemben nem kérhető bármelyik ügyvédtől -, és a két dokumentumot a cégtörvény szerint egyenértékűnek kell tekinteni. Több intézmény azonban arra hivatkozva követelte meg mégis a címpéldányt, hogy a módosítás csak a cégtörvényről rendelkezik.

A legtöbb probléma a földhivatali ügyintézéssel volt kapcsolatos, a hivatal indoklása szerint ugyanis az ingatlan-nyilvántartási törvény nem tartalmaz utalást az aláírásmintára, ezért azt nem is lehet egyenértékűnek tekinteni. A földhivatal mellett a bankokra volt jellemző jelentősebb elutasítás - persze ebben az esetben még mindig volt lehetőség arra, hogy más fiókot keressen a vállalkozás.

A kormány tegnapi ülésén megtárgyalta és elfogadta azt a rendeletet, amely lehetővé teszi az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény mellett 17 kormányrendelet azonnali módosítását úgy, hogy a kérdéses jogszabályokba beillesztik az ügyvédi aláírásminta elfogadhatóságát. A rendeletek között szerepel például az értékpapírszámla és ügyfélszámla nyitásáról és vezetéséről, a csomagolási hulladék kezeléséről, a pénzforgalmi szolgáltatásokról, a postai szolgáltatások ellátásáról vagy a számhordozhatóság szabályairól szóló kormányrendelet, de módosítani kell a villamos energiáról és a földgázellátásról szóló rendeleteket is.