Újra beindultak az elbocsátások

2009.08.10. 19:47
A munkaügyi kirendeltségeken júliusban 54 cég 3 500 embert érintő csoportos létszámleépítést jelentett be, ezzel megtört a négy hónapja tartó csökkenő trend, és az elküldendő dolgozók száma újra emelkedni kezdett - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat júliusi munkaerőpiaci adataiból.

Júliusban Közép-Magyarországon jelentették be a legnagyobb csoportos leépítéseket, ezt követi Észak-Magyarország, ahol a válság kitörése óta nem volt ilyen jelentős számú, főleg a kohászatot érintő bejelentett elbocsátás. Míg a korábban leginkább érintett régiókban (Közép-és Nyugat-Dunántúlon) csökkent júliusban az elbocsátottak száma, addig Közép-Magyarországon emelkedő a trend.

A munkaügyi kirendeltségeken 21 100 új állást jelentettek be a munkáltatók júliusban, amely az előző év azonos időszakához képest több mint 33 százalékos - 10 700 álláshelyes - csökkenés.

Júliusban 2800-zal - 11,6 százalékkal - csökkent a bejelentett új álláshelyek száma az előző hónaphoz képest. Az új bejelentett állások 53 százaléka volt nem támogatott álláshely, a többit valamilyen támogatott foglalkoztatási formában kívánták a munkáltatók betöltetni.

Az összesítés szerint továbbra is megfigyelhető a munkaerő-keresletnek a válság óta tapasztalt jelentős szűkülése, ezért a nem támogatott állás-kínálat hónapról hónapra lényegesen elmarad az előző év hasonló időszakához képest: az idén júliusban 48,1 százalékot tett ki. Összességében a feldolgozóipar (65,5 százalék) és a szállítás, raktározás, posta, távközlés (64,1 százalék) ágazatban figyelhető meg, hogy az átlagosnál jelentősebb mértékben csökkent a nem támogatott álláshelyek száma, míg a mezőgazdaság, építőipar, kereskedelem, javítás, valamint az ingatlanügyek, gazdasági szolgáltatás, pénzügyi közvetítés ágazatban az átlagosnak megfelelő mértékű (42-50 százalék közötti) volt a csökkenés.

Összesen csaknem 40 000 állást közvetítettek ki júliusban, ebből a hónap végén 16 500 maradt betöltetlen.

A szezonális hatások eredményeként emelkedett júliusban a nyilvántartott álláskeresők száma. A júliusi zárónapon 558 000 álláskeresőt tartottak nyilván. Ez az előző hónaphoz képest enyhe, 1,5 százalékos növekedés. Az álláskeresők száma két hónapnyi kisebb csökkenést követően emelkedett ismét, ez azonban egyértelműen szezonális hatás eredménye és az iskolaév végével van összefüggésben. Júliustól jellemző ugyanis, hogy a közép- és felsőfokú iskoláikat befejező fiatalok nagy számban mennek be a munkaügyi központokba, és kérik a szervezet segítségét álláskeresésükhöz.

A válság kitörése óta megfigyelt trendnek megfelelően az álláskeresők száma egy év alatt továbbra is Közép-Dunántúlon (71,8 százalék), Nyugat-Dunántúlon (70,3 százalék) és Közép-Magyarországon (60,2 százalék) emelkedik a legnagyobb mértékben.

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya 12,7 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,3 százalék volt július végén. Egy év alatt a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke 3,2 százalékponttal növekedett.

Júliusban több mint 195 000 személy volt jogosult valamilyen álláskeresési ellátásra, számuk júniushoz képest nem változott lényegesen.

A júliusi zárónapon 52 600 pályakezdő álláskereső szerepelt a nyilvántartásban, ami 22 százalékkal (9 500 fővel) több, mint egy évvel korábban.