Bojkottfenyegetés a bankoknak

2009.08.11. 15:22
Azonnali árverezési és kilakoltatási moratóriumot követel a magyarországi pénzintézetektől az önhibájukon kívül fizetésképtelenné vált adósokra vonatkozóan a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) - jelentette be Éliás Ádám, az egyesület elnöke.

A VÉSZ augusztus végéig feketelistára helyezi a moratóriumtól elzárkózó bankokat, és a lakosságot arra kéri, hogy számláikat vigyék át más pénzintézetekbe - mondta. Éliás Ádám hangsúlyozta: "háborús követeléseik" kizárólag az állampolgárok által jogszerűen használt otthonokra vonatkoznak.

Vészes akciók

Éliás Ádámot májusban a rendőrök vitték el egy, az APEH előtt tartott VÉSZ-es demonstrációról, ahol az elmúlt hónapokban az építési allvállakozók védelmével figyelmet keltő szervezet bontott anyagokat kezdett lerakni. A bontási anyag feltehetően azon korábbi akciók valamelyikéből származott, melyekben a VÉSZ olyan készülő épületeket kezdett visszabontani, melyek fővállalkozója tartozott az alvállalkozóknak.

A morális elvárásoknak legkevésbé megfelelő, "legtöbbet rabló bankot megsemmisítjük, ... többé nem fog létezni" - jelentette ki a szervezet vezetője. Megjegyezte: "minden eszközt megragadunk" a "rendkívül gátlástalan ellenféllel" szemben, ugyanakkor az emberek elleni fizikai erőszakot elutasítják.

Varga István, a Magyar Adófizetők Országos Szövetségének alelnöke hozzátette: a CIB Bankkal szemben vannak a legnagyobb fenntartásaik. Ez a pénzintézet az elmúlt hetekben mintegy 250 céges hitelszerződését mondta fel, mindenféle figyelmeztetés nélkül, a csőd szélére sodorva az érintett vállalkozásokat - mondta.

Éliás Ádám szerint a "velejéig hazug és beteg" magyarországi pénzügyi rendszer miatt egyebek mellett az egyoldalú szerződésmódosításokat lehetővé tevő, 2003-as kormányrendelet okolható. Ez a "jogegyenlőséget sárba tipró" szabály ugyanis kizárólag a pénzintézeteknek biztosít jogot a kontraktusok utólagos megváltoztatására, holott a hosszú távra szóló tervezés nemcsak a bankok, hanem a hitelesek számára is ugyanolyan súlyos veszélyeket jelent - mutatott rá a VÉSZ elnöke.

Kiemelte: a bankoknak el kellene ismerniük a velük szemben támasztott "morális, emberiességi követelményeket", ennek első lépéseként pedig azt, hogy a betétesekkel és hitelesekkel "közös szociális struktúrát" alkotnak, amelyben felelősséggel kell lenniük egymás iránt.