Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Újra divat kempingezni

2009.08.12. 08:06
A több lengyel, cseh és magyar vendég dacára csökkent az idén a balatoni kempingek forgalma, de a nyugat-magyarországi táborhelyek üzemeltetőinek nincs okuk panaszra.

Csökkent a balatoni kempingek forgalma - derült ki az ország legnagyobb kempingüzemeltető cégének, a Balaton partján több mint egy tucat kempinget működtető Balatontourist Zrt. tulajdonosa, az SCD Group Zrt. összesítéséből. A számok mindemellett átrendeződésről is tanúskodnak: az idén sokkal több a hazai és a közeli országokból érkező - elsősorban cseh és lengyel - vendég.

Elkán Péter, az SCD Group Zrt. kommunikációs igazgatója a Napinak elmondta: míg például Hollandiából harmadával kevesebben érkeztek, Lengyelországból és Csehországból bő egynegyedével többen jöttek, mint tavaly. Ráadásul a hazai vendégek száma - az év eddig eltelt részében - 13 százalékkal nőtt. Összességében ugyanakkor a korábbi év hasonló időszakához képest augusztus 10-éig a szálláshelyek forgalma 5 százalékkal csökkent.

Eddig 465 ezer vendégéjszakát jegyeznek, ez megegyezik a 2007 augusztusában mért adatokkal. Elkán hozzátette: a foglaltsági számok tavasszal még 5-7 százalékkal felülmúlták a tavalyiakat, ám a szeles, csapadékos nyárelő két számjegyű visszaesést okozott. Július közepétől ugyanakkor már javulást tapasztalnak.

Nem panaszkodnak ugyanakkor a legfeljebb egy-két kempinget működtető dunántúli vállalkozások, sőt többen azt állítják, hogy a '60-as, '70-es évek után ismét divat lett idehaza kempingezni. Ebben nem kis része van a gazdasági válságnak, az elmúlt hetek kánikulájának, de vonzzák a vendégeket a különböző fesztiválok is. A lapunk által megkérdezett kereskedők szerint nem véletlen, hogy a táborozáshoz szükséges felszerelések forgalma a tavalyihoz képest is 15-20 százalékkal nőtt, de többen béreltek lakókocsit, sőt vásároltak is - elsősorban használt járműveket. A hazai gyógyfürdők területén vagy azok közelében lévő kempingek forgalma az elmúlt három évben átlagosan 3-5 százalékkal nőtt. A vendégszám egyre kiegyensúlyozottabb, hiszen különösen a korszerű, mobil fűtőkészülékek megjelenése óta a lakókocsival és lakóautóval már nemcsak jó időben lehet táborozni. Nem véletlen, hogy ősszel és tavasszal, sőt az év végi ünnepek idején Hajdúszoboszlón, Hévízen, Zalakaroson, Hegykőn vagy a dél-somogyi Csokonyavisontán szinte nyári telítettség jellemzi a kempingeket.