Antal, Anett
16 °C
24 °C

Újra termeltek a befektetési alapok

2009.08.12. 11:08
A pozitív tőkepiaci hangulat meghozta eredményét, február óta először regisztráltak tőkebeáramlást a hazai befektetési alap piacon júlisuban, és visszatértek a korábbi hónapok kiugró hozamai is. A legtöbb alapkategória esetében nőtt a vagyon, bár az ingatlanalapok és a garantált alapok esetében továbbra is tart a tőkekivonás miatti csökkenés. Leggyorsabban a zártkörű alapok, illetve a részvényalapok vagyona nőtt, de az előző hónapokhoz képest új befektetéseket láthattunk más magasabb kockázatú (származtatott, árupiaci) alapok esetében is.

A piaci teljesítmények több mint 65 milliárd forinttal növelték júliusban a BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok vagyonát, és február óta először az alapok összesen 4,6 milliárd forintot is vonzottak. Ismét jelentős nagyságú új tőke érkezett az intézményi alapokba, de a tőkepiacokon hónapok óta tartó növekedési trend a részvényalapok, illetve más magasabb kockázatú alapok, így a származtatott vagy az árupiaci alapok iránt is növelte az érdeklődést. Összességében a júliusi 2,8 százalékos bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagjai 412 hazai befektetési alapban 2535 milliárd forintot kezeltek.

„Hosszú idő után újra pozitív tőkebeáramlást láttunk, ami először a kockázattűrőbb befektetőket ösztönözte friss pénzek befektetésére. A pozitív tőkepiaci folyamatok – tőzsdei emelkedés, kamatcsökkentések – remélhetőleg továbbra is tartani fognak, ez előbb utóbb az óvatosabb befektetőket is az alapok felé irányíthatja, így az igazán nagy piaci részarányt képviselő pénzpiaci és garantált alapok is újra nőni kezdhetnek” - emelte ki Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.

Az alapok összvagyonának 59 százalékát kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok vagyona júliusban az alapok összességénél valamivel gyorsabban, 3,4 százalékkal nőtt, összesen 12,2 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, és az alapok teljesítménye is közel 38 milliárd forinttal növelte a befektetők vagyonát.

A 32 zártkörű értékpapíralapban kezelt vagyon júliusban 15,8 százalékkal bővült, 22,5 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, miközben azok teljesítménye (elsősorban a részvényalapoké) is 18,7 milliárd forinttal növelte a vagyont. Az intézményi alapokon belüli átrendeződést mutatja, hogy bár júliusban a garantált alapokon kívül minden kategóriába friss tőke érkezett, leggyorsabban újra a zártkörű származtatott alap és az egyéb nem besorolt alap vagyona nőtt. Elsősorban az arányaiban legnagyobb tőkevonzás miatt. A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 302 milliárd forintot tett ki, ez az alapok összvagyonának 12százaléka.

Júliusban az 59 részvényalap vagyona nőtt a leggyorsabban, 12,5 százalékkal, a hónap végén 287,5 milliárd forintot tett ki. A befektetők 9 milliárd forintot fektettek be újonnan az alapokba, és a piaci teljesítmények is – a részvénypiacokon bekövetkező újabb fellendülés következtében – több mint 23 milliárd forinttal növelték a vagyont.

A 21 ingatlanalap vagyona ismét 4,5 százalékkal csökkent, összvagyonuk a hónap végén 257 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 10százaléka. Az alapokból összesen 14,8 milliárd forint tőkét vontak ki, az alapok vagyonát viszont 2,6 milliárd forint hozam növelte. A hónapban újra meglóduló tőkekivonás egyik fő oka, hogy újraindult a két, korábban felfüggesztett európai ingatlan alapok alapjának forgalmazása, amely több mint 6 milliárd forint tőkekivonást okozott júliusban. A hazai ingatlanalapok alapjainak vagyona a hónapban 8,6százalékkal csökkent, vagyonuk mintegy 32 milliárd forintot tett ki.