Végkielégítés nélkül távoztak az állami cégvezérek

2009.08.12. 15:30
Nem került pluszpénzbe annak az állami vállalatok 262 igazgatósági és felügyelő-bizottsági tagjának a visszahívása – közölte kérdésünkre a nemzeti vagyonkezelő. Július 31-i hatállyal csökkentették 86 állami cég vezetői testületének létszámát 20 százalékkal, a lépéstől havi harmincmilliós megtakarítást várnak.

Semmilyen jogcímen nem kapott egyszeri juttatást az a 262 személy, akinek ez év július 31-én szűnt meg 86 állami vállalatban – a tulajdonos magyar államot képviselő MNV Zrt. döntése nyomán – az igazgatósági vagy felügyelő-bizottsági tagsága. A vagyonkezelőtől azt szerettük volna megtudni, hogy a vezető testületekből felmentett személyek bármelyike is kapott-e végkielégítést, titoktartási pénzt, bánatpénzt, esetleg jutalom, prémium vagy bármilyen más jogcímen jutott-e pénzhez a tisztségének megszüntetése idején.

Az MNV írásos tájékoztatása szerint "a tisztségviselők jogviszonyának megszüntetése semmilyen kiadással nem járt... semmilyen juttatásban nem részesülnek és nem is részesülhettek, mivel nem munkaviszony megszüntetésről van szó, hanem a gazdasági társaságokról szóló törvény szerinti társasági jogi jogviszonyuk visszahívással, illetve néhány esetben lemondással történő megszüntetéséről". Márpedig, mint arra az MNV felhívta a figyelmet, "végkielégítés, illetve a megkeresésben nevesített egyéb juttatás, például jutalom, prémium kizárólag munkajogviszonyhoz kapcsolódó javadalmazási forma".

A vagyonkezelő válasza kiterjedt arra is, hogy a távozó cégvezetőknek és fb-tagoknak "a tisztségviselői feladatok ellátására tekintettel megállapított tiszteletdíj időarányosan, a visszahívásuk, illetve lemondásuk időpontjáig" jár.

A nemzeti vagyonkezelő július 23-án tette közzé, hogy az állami cégek több mint 1100 fős igazgatósági és felügyelő-bizottsági tagságát mintegy 20 százalékkal csökkenti. A Heti Válasz kérdésére az MNV július 27-én tette közzé a felmentett 262 személy névsorát. A számos másod- és harmadvonalbeli SZDSZ-es politikus tartalmazó listában szerepelt több ismert személy is, mint például a feltételesen szabadlábon lévő Kodela László, a volt SZDSZ-miniszter Kóródi Mária, Heil Péter, a Miniszterelnöki Hivatal kabinetfőnöke, Varga Gusztáv, a Megyeri hídért nem fizető Ganz Acél vezérigazgatója és a nemzeti vagyontanács tagja, valamint Benedek Fülöp, az agrártárca egykori szakállamtitkára.