A vártnál is brutálisabbat zuhant a magyar gazdaság

2009.08.13. 09:13 Módosítva: 2009.08.13. 12:04
A második negyedévben 7,5 százalékkal csökkent a GDP – tette közzé a KSH az Ecostattal készített gyorsbecslés alapján. Az előzetes várakozások 7 százalék körüli visszaesésről szóltak, de volt 8 százalékosnál is nagyobb recessziót váró elemző.

Magyarország bruttó hazai terméke 7,6 százalékkal csökkent az idei második negyedévben. A visszaesés a naptárhatást is figyelembe véve 7,5 százalékos volt – közölte a KSH és az Ecostat a közösen készített gyorsbecslése alapján.

A KSH szakértője hírügynökségi beszámolók szerint azt jelezte a friss magyar adat kapcsán, hogy a mezőgazdasági teljesítmény visszaesése nélkül nem fokozódott volna a második negyedévben a GDP zuhanásának üteme. Egyébként a régióban nem a magyar adat lett a leggyengébb: a szintén ma közzétett román második negyedéves GDP-adat 8,8 százalékos zuhanást jelzett éves alapon.

A Portfolio.hu elemzői konszenzusa 7,2 százalékos éves szintű visszaesést jósolt, a Reuters felmérésében 7,1 százalék szerepelt. A portfoliós mérésben a válaszok 6,6 és 8,2 százalék között szóródtak. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 2,1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék az április-júniusi időszakban.

A KSH most csak a fenti számokat közölte a második negyedévre vonatkozó, a részletes adatokra szeptember 8-ig várni kell. A hivatal közleménye emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy a becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek. A megelőző negyedévekre vonatkozó GDP-adatok érdemben nem változtak.

A vártnál rosszabb eredmény a forintárfolyam csütörtök reggeli alakulását kevéssé befolyásolta. Az euró ára a rossz adat ellenére sem kúszott 270 forint fölé – bár néhány tíz fillérrel drágult az adat közlése előtti időszakhoz képest –, az utolsó kötés 268,66 forinton született. A svájci frank 175 forint körüli szinten mozog, a dollár 188,5 forint.

A Portfolio.hu figyelmeztet arra: a magyar GDP-adat úgy lett rosszabb a piaci konszenzusnál, hogy közben a vártnál jobb lett az ugyanezen időszakra vonatkozó, szintén ma közzétett német és francia GDP-eredmény. A magyar teljesítmény ebből a szempontból igen gyengének mondható.

De azért látnak reményt

Pozitív fordulatot várnak a második negyedév után a magyar bruttó hazai termék alakulását illetően az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik szerint már a következő negyedévben is kisebb lesz a visszaesés. Barta György, a CIB Bank makroelemzője úgy vélekedett, ha lassan is, de a harmadik negyedévben már megindul a gazdasági kilábalás. Hozzátette: jövőre már stagnálásra számít. Török Zoltán, a Raiffeisen makroelemzője optimistább, szerinte már a jövő év második felében pozitív lehet a bruttó hazai termék (GDP) alakulása Magyarországon. A makrogazdasági elemzők szerint a statisztikai hivatal által csütörtökön közzétett II. negyedéves, 7,6 százalékos visszaesést mutató GDP-adat többé-kevésbé megfelelt a várakozásoknak.