Még vizsgálják a devizázó erdészeket

2009.08.13. 07:47
Nem történt felelősségre vonás annál a négy állami erdőgazdaságnál, amelyek devizaügyleteken súlyos pénzeket buktak el. Az MNV Zrt. szerint az érintett bankok nem igazán együttműködők.

Le nem zárt devizaügyletek kapcsán négy erdészeti társaságnál rendelt el vizsgálatot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az elmúlt hónapokban. MInt arról az Index áprilisban beszámolt, az érintett erdészetek évek óta kötöttek árfolyamfedezeti ügyleteket, amelyek a forintárfolyam megrogyása miatt a társaságoknak súlyos veszteségeket okoztak.

A Napi Gazdaság beszámolója szerint a vizsgálat minden részletre kiterjedő lefolytatásához szükség lett volna az egyedi ügyletkötések hanganyagára - ezek a bankok által készített hangfelvételek -, amelyeket a pénzügyi szolgáltatók készítenek saját védelmük érdekében. Az MNV, illetve az erdőgazdaságok mindeddig hiába kérték ki az ügyletekkel kapcsolatos banki hangfelvételeket, ez a mai napig nem történt meg.

Jelenleg is tárgyalnak a bankok és az érintett társaságok az ügyek lezárásáról - amíg ebben nem születik megállapodás, addig nem kerülhet sor a felelősségre vonásra, ráadásul - mivel le nem zárt ügyletekről van szó - még a kár mértékét sem lehet megállapítani.

Tátrai Miklós, az MNV akkori vezére áprilisban azt mondta: a vizsgálat alá vont négy társaságból három, a Bakonyerdő, a Kisalföldi Erdőgazdaság és Kiskunsági Erdőgazdaság egyikénél a cég vagyonát - csak az épületeket, gépeket, eszközöket, az erdőket természetesen nem - szinte száz százalékban banki zálog terheli. "A szerződésekben 250 forint alatti euróárfolyamok szerepelnek, szóval csak az a kérdés, hogy a milliárdos nagyságrendű kár csak simán sok vagy nagyon sok lesz" - mondta akkor a kár nagyságát firtató kérdésre Tátrai.