Tízmilliárdot követelnek a Piszkei Papírtól

2009.08.13. 07:50
Elindult a március óta felszámolás alatt lévő lábatlani Piszkei Papír Zrt. vagyonelemeinek értékesítése. A cég jelentős tartozása, valamint az elmaradt karbantartások és felújítások nagy összegű költségei miatt az ÁFI Felszámoló és Vagyonkezelő Zrt. nem látott reális esélyt a tavaly decemberben leállított termelés újraindítására.

Az első pályázaton több mint félmilliárd forint irányáron hirdettek meg ingatlanokat (külső telephelyeket, raktárakat) és üzletrészeket. A kiírásra négy pályázati anyag érkezett az ÁFI-hoz, három üzletrészre, egy pedig ingatlanra szól. A felszámoló szerint ezeket sikerül majd értékesíteni, a döntést augusztus 27-én hirdetik ki. A többi vagyonelem eladására várhatóan három hét múlva új pályázatot jelentetnek meg a Cégközlönyben.

Hamarosan lezárul a papírgyár teljes vagyonának értékbecslése és ezután a gyár eladására is pályázatot írnak ki. A cél változatlan: úgy értékesíteni a gyárat, hogy újraindulhasson a termelés - mondta a Napinak Ecsédi András felszámolóbiztos.

A gyár iránt többen is érdeklődnek. A hitelezők határidőn belül összesen tízmilliárd forint értékben nyújtottak be követelést a társasággal szemben. A cégnek decemberben még 430 dolgozója volt, többségük hónapokig rendelkezési állományban várta a termelés újraindítását. Időközben sokan új munkahelyet kerestek, a többieknek felmondtak, augusztusban megszűnik a munkaviszonyuk.

A felszámoló március óta - egyebek mellett - új biztonsági szolgálat megbízásával megerősítette a cég vagyonának védelmét és elkezdte az elmaradt munkabérek, végkielégítések rendezését. Részben a bérgarancia-alapból fizette ki az elmaradt béreket, a többire azonban csak a gyár eladása és a biztosítékkal rendelkező hitelezők kifizetése után kerülhet sor.

A Piszkei papírgyárat a görög Zeritis-csoport üzemeltette, háztartási higiéniai papírtermékek gyártásával, feldolgozásával és kiszerelésével foglalkozott. Az üzem 2008 végén került csőd közeli helyzetbe, a közműveket kikapcsolták, a biztonsági szolgálatot pedig a legnagyobb hitelezőnek, egy banknak a megbízottai vették át.