Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

A drágább gáz rosszabb a válságnál

2009.08.14. 07:46
Minél szélesebb körben tárgyalna a gázárképzésről szóló rendelet módosításáról egy több mint húsz céget és szövetséget tömörítő szervezet. A szerveződés tagjai szerint pótadót jelent, és akár egy egész év tervezett eredményét is boríthatja a nyáron hatályba lépett gázárszabályozás.

A húsz céget és szövetséget képviselő Gázár Érdekegyeztető Országos Fórum (GEOF) vezetői az elmúlt napokban találkoztak a Gazdasági Versenyhivatal vezetőivel, a Pénzügyminisztérium illetékeseivel, a szakmai érdekképviseleti szervekkel, valamint levélben keresték meg az Európai Bizottságot, hogy minél nagyobb körben szerezzenek támogatókat a gázfogyasztók egy részére kivetett "pótadórendelet" módosításához.

A GEOF úgy látja, hogy számos cégnek nagyobb kárt okoz a rendelet, mint amit eddig a világgazdasági válság okozott. Tóth Tibor ügyvivő szerint néhány vállalkozás esetében 300-400 milliós többletteher is elképzelhető, ugyanakkor vannak olyan kisebb vállalkozások, amelyek esetében a rendelet által előrevetített kár értéke csupán néhány milliós, de hatását tekintve a vállalkozás következő másfél évi nyereséges működését kérdőjelezi meg.

A szervezet korábbi lapinformációk szerint munkabizottságokat is indított, ezek a testület jogi, szabályozási, valamint közgazdasági területeken fogják össze a tagvállalatok erőforrásait. A fórum emellett támogatja azokat a szervezeteket, amelyek Alkotmánybírósághoz fordultak az év közben változott gázárképzési szabályok miatt.

A GEOF szerint a gázár képzéséről szóló, idén júliusban hatályba lépett rendelet - amely a korábban a piacinál olcsóbban adott gáz miatt százmilliárdos nagyságrendű veszteséget elszenvedő E.Ont kívánta kompenzálni - valójában egy pótadó formájában közüzemi terheket rakjon az ipari gázfogyasztók egy részére.