Húsz fiókját zárja be a Raiffeisen

2009.08.14. 15:08 Módosítva: 2009.08.14. 15:34
Október 30-án hússzal csökkenti magyarországi bankfiókjainak számát a Raiffeisen – értesült az Index. Az osztrák érdekeltségű bank öt fővárosi és tizenöt vidéki kirendeltségre tesz lakatot, vagyis minden nyolcadik fiókját bezárja. Az állásukat vesztő dolgozókat karriertanácsadással és a törvényileg előírtnál kedvezőbb feltételekkel küldik el.

Megszületett a döntés a Raiffeisennél arról, hogy mely bankfiókokat zárják be még ebben az évben, a megszüntetésre ítélt húsz kirendeltség listáját a napokban kapták meg a dolgozók. Információink szerint a névsorban öt fővárosi és tizenöt vidéki bankfiók szerepel. A megszüntetésre ítélt bankfiókok utoljára október 30-án nyitnak ki.

Budapesten az Aréna plázában és a Váci úti BSR Center irodaházban – a Duna pláza közelében – lévő két kirendeltség, a belvárosban a Bajcsy-Zsilinszky úti és a Petőfi Sándor utcai, valamint a IX. kerületben a Boráros téri bankfiók fog bezárni. A dolgozóknak küldött tájékoztatásból kiderült, a bank tíz városból kivonul, míg további ötben a több fiókjából zár be egyet.

A bank öt alföldi városban zár be, közülük kettő van Hajdú-Bihar megyében – Hajdúnánás és Berettyóújfalu –, a Raiffeisen nélkül maradó további alföldi város Csongrád, Gyomaendrőd és Törökszentmiklós. Kivonul emellett a bank Mezőkövesdről, valamint a Dunántúlon Tamásiból, Komlóról, Kőszegről és Bicskéről. Emellett megszűnik egy-egy Raiffeisen-fiók Győrben, Miskolcon, Szegeden, Szolnokon és Zalaegerszegen.

A banki dolgozók információink szerint azt a tájékoztatást kapták, hogy azoknak a dolgozóknak, akiket nem tudnak más fiókban vagy más területen alkalmazni, egyebek mellett karriertanácsadással, valamint a törvényben előírtnál kedvezőbb feltételű elbocsátással próbálják megkönnyíteni a helyzetét. A belső tájékoztatás kitért arra is, hogy a létszámcsökkentésről konkrét döntés továbbra sincs.

Lapunk július végén értesült arról, hogy még ebben az évben nagy elbocsátás lesz a Raiffeisennél. A nagyjából 3900 főt foglalkoztató bank akkor arról tájékoztatta a dolgozókat, hogy 10-12 százalékos létszámcsökkentésre, és a fiókhálózat "arányos szűkítésére" készül. Tavalyi éves jelentése szerint a Raiffeisennek fővárosban 47, vidéken mintegy 110 kirendeltsége van, a most eldöntött 20 fiók bezárása azt jelenti, hogy nagyjából minden nyolcadikra lakatot tesznek. Csütörtökön publikált eredménye szerint az idei második negyedévben a bank nyeresége 60 százalékkal csökkent.

A bank nagyjából cikkünk megjelenésével egyidejűleg közleményt adott ki az MTI-nek, amelyben úgy fogalmaznak: a fiókok bezárását elsősorban az azokban tapasztalt ügyfélforgalom-visszaesés tette indokolttá, a kiválasztásban pedig fontos szempont volt egy másik Raiffeisen fiók relatív közelsége is. A bank szerint a magyar pénzügyi piacon a közeljövőben nem várható a korábbi évekhez hasonló dinamikus bővülés, ezért tesz stratégiai lépéseket annak érdekében, hogy szervezetét a reálisan várható üzleti volumenhez igazítsa.