Sukoró: hiába a telekbotrány, a kaszinókoncesszió sikeres

2009.08.14. 11:29 Módosítva: 2009.08.14. 12:51
Eredményesnek nyilvánította a sukorói kaszinó megépítésére kiírt koncessziós tendert a pénzügyminiszter, noha az ügyben a telek megszerzéséhez kapcsolódó közokirat-hamisítás gyanúja miatt vádalt emeltek. A pénzügyminisztérium "a jogi bizonytalanságok" miatt szigorú feltételekhez köti a koncessziós szerződés aláírását.

Eredményesnek nyilvánított az idén február 10-én, még Veres János pénzügyminisztersége idején kiírt sukorói kaszinókoncessziós tendert Oszkó Péter. A pénzügyminiszter döntése értelmében „a Közép-Dunántúl Régió területén I. kategóriába tartozó játékkaszinó alapítására és működtetésére vonatkozó, 20 éves időtartamra szóló koncessziós jogot a KC Bidding Kft. nyerte el” – olvasható a PM közleményében.

A nyilvános cégadatok szerint a 600 000 forint jegyzett tőkéjű KC Bidding tavaly december 4-én létrejött budapesti székhelyű társaság, amely a Csehországban bejegyzett American Chance Casinos (ACC) a. s., valamint a ciprusi székhelyű, címe alapján postafiókcégnek tűnő Vigotop Ltd. tulajdonában áll, ügyvezetője a svájci lakcímű Paul Dallas Benkley. A Vigotoppal szemben az ACC jól ismert piaci szereplő, a tavaly több mint 3 milliárd dolláros árbevételű, USA-beli Trans World Corporation tulajdonában van.

Meglepő

A pénzügyminiszternek az a döntése, hogy a koncessziós tendert eredményesnek hirdette meg, azért meglepő, mert a KC Bidding sukorói telekszerzését az elmúlt hónapokban több támadás érte. Az ingatlancserével történt területszerzés miatt Bajnai Gordon miniszterelnök is vizsgálatot kért, nem csoda, hogy ezt az ügyet is felhozták a nemzeti vagyonkezelőtől elküldött Tátrai Miklós vezérigazgató menesztésének okaként.

Ráadásul egy nappal az eredményhirdetés előtt írta meg a Magyar Nemzet, hogy közokirat-hamisítás gyanújával vádat emeltek a sukorói ingatlancsere ügyében. A székesfehérvári ügyészség vádja szerint ugyanis a Velencei-tó északi partjának két gyümölcsösre való elcserélésében érintett férfi hamisan jelölte meg Sukorót lakhelyéül.

Jogi bizonytalanság

A pénzügyminisztérium közleménye a sukorói ügy kapcsán annyit közöl: „ismert, hogy a pályázó koncessziós jog birtokában tervezett beruházásával összefüggő ingatlanokkal kapcsolatban jogi bizonytalanság alakult ki, több hatósági eljárás van folyamatban. A pénzügyminiszter erre a helyzetre figyelemmel szigorú feltétel teljesítésétől teszi függővé a koncessziós szerződés megkötését a pályázóval.”

A koncessziós szerződés megkötésének ilyen feltétele az, hogy a magyar állam garanciát kell kapnia a pályázó által vállalt szakmai és beruházási programnak a beadott pályázat keretei között történő megvalósítására, továbbá arra is, hogy a pályázó társaságot és tulajdonosait érintő jogügyletek rendezett helyzetűek. A pályázati kiírás szerint a felek számára az eredményhirdetést követően 60 nap áll rendelkezésre a koncessziós szerződés megkötéséhez.

Felmondhatják

A minisztérium közleménye szerint a pénzügyminiszter által támasztott előfeltétel teljesülése esetén a szerződés azzal a kikötéssel lesz megköthető, hogy „amennyiben az egyes eljárások a szerződés megkötését követően kérdőjelezik meg a pályázó által vállaltak megvalósíthatóságát, vagy a társaságot és tulajdonosait érintő jogügyletek szabályszerűségét, az államot a szerződés felmondásának joga illeti meg”. Amennyiben a koncessziós szerződés megkötésére sor kerül, a szerződéses rendelkezések nyilvánosságát a minisztériumnak szándékában áll biztosítani – olvasható a közleményben.

A koncesszióról szóló törvény alapján a pénzügyminiszter kötelezettsége a meghirdetett pályázaton eredményt hirdetni – indokolta a tárca az eredményhirdetés okát. A döntés a pályázati értékelő bizottság javaslatán alapult, amely az egyetlen jelentkező, a KC Bidding Kft. benyújtott pályázati anyagát szakmai szempontból elfogadhatónak értékelte.