Márk
13 °C
28 °C

Rossz volt most magyar banknak lenni

2009.08.15. 13:34 Módosítva: 2009-08-15 13:35:25
A magyar gazdaság 7,5 százalékkal esett a második negyedévben, miközben a vezető európai gazdaságokban véget érni látszik a recesszió. A második negyedéves GDP-adatok megjelenése mellett a bankokról szólt a hét a gazdaságban: megjelent az FHB és az OTP gyorsjelentése, utóbbi árfolyamát a vártnál jobb adatok sem tudták megtartani. A Raiffeisen húsz magyar fiók bezárásáról döntött, az épületbontós vállalkozói szövetség elnöke pedig egy bank megsemmisítéséről.

Hatalmasat esett a magyar gazdaság: a második negyedéves recesszió 7,5 százalék volt, miközben az elemzők csak 7 százalék körüli értéket vártak. Ráadásul a szlovák visszaesés csak 5,3 százalékos volt, a nagy nyugat-európai gazdaságok pedig már meg is kezdték a kilábalást a recesszióból, bár az euróövezet recesszió még több mint 4 százalékos volt – derült ki a csütörtökön és pénteken publikált statisztikai adatokból.

A GDP-jelentések azt is elárulták, hogy a Baltikumban és Észak-Európában nagyon nagy a baj – a finn gazdaság például több mint 11 százalékkal esett –, de a román hanyatlás is megközelítette a 9 százalékot. A balti kilátásokat érzékelteti, hogy Lettországot a hét közepén ismét leminősítette az S&P, holott az ország már eddig is a bóvlikategóriában volt a hitelminősítőnél.

Itthon a gazdasági hírek középpontjában elsősorban a bankok szerepeltek. Az OTP-részvények ára egész héten hatalmas hullámzást produkált, a bankpapír hétfőn 4743 forinton zárt, kedden már csak 4470 forinton, szerdán ismét jött a 4700 forintos, majd csütörtökön már a 4860 forintos OTP (és ahogyan a bankpapír kilengett, úgy rángatta fel és le a tőzsdeindexet is).

Az intenzív kereskedés a bank péntek hajnalban publikált gyorsjelentését előzte meg, és bár az ebben szereplő számok arról árulkodtak, hogy a bank remek első félévet zárt, pénteken újabb hatalmas kilengésekkel – 4514 és 4940 forint közötti szinteken mozogva – ismét lefelé tartott az árfolyam. Végül napon belül mintegy 6 százalékos csökkenéssel alig 4600 forint fölött zárt pénteken az OTP, így a BUX is újra 18 ezer pont közelébe.

Az FHB-nek viszont az árfolyamán is látszott az első féléves rekorderedmény. A bankpapír részvényei csütörtökön csaknem 12, de még az általános tőzsdezuhanást hozó pénteki napon is több mint 1 százalékot erősödtek, és végül 933 forinton zárták a 819 forinton kezdett hetet.

Az OTP-hez hasonlóan a forint árfolyama sem kerülte el a nagy kilengéseket: az euró ára hétfőn 270 forint alatt volt, szerdán már 275 forint közelében, péntek reggel ismét 270 forint alatt, végül délután 271 forint fölött. Stabilan mozog viszont a benzin ára, az újabb szerdai drágítással ismét 300 forint fölött van a literenkénti átlagár.

Nemcsak az OTP számára volt fekete a péntek: a globális nyeresége hatvan százalékát elveszítő Raiffeisen dolgozói ezen a napon tudták meg, hogy húsz fiókjukat bezárják október 30-án. Bár a bank hivatalos közleményében nem szerepel a fiókok listája, az Index megtudta, melyik 5 fővárosi és 15 vidéki Raiffeisen-kirendeltségbe nem vihetjük a pénzünket novembertől. És a pénzügyi szolgáltatók vesszőfutásának sorozatába illeszkedik, hogy a héten visszavonta a gyorskölcsönös Athlon engedélyét a PSZÁF, és egyben kezdeményezte a felszámolás elindítását.

Igaz, felszámolásban egyébként is gazdag volt a hét. Csütörtökön jelent meg a hír, hogy bezár a martfűi Tisza Cipőgyár, valamint az a bejelentés is a héten látott napvilágot, hogy elkezdték a tízmilliárdos tartozást felhalmozó, felszámolás alatt álló Piszkei Papír vagyonelemeinek értékesítését.

Bár nincs csődben, retteghet az a pénzintézet is, amelyet a legtöbbet raboló banknak minősít majd a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége. A szervezet elnöke, Éliás Ádám szerdán jelentette be, hogy az ügyfeleit legjobban kiszipolyozó bankot megsemmisítik. A lapunknak nyilatkozó Éliás azt mondta, augusztus végén publikálják feketelistájukat, és azt mondta, a legrosszabb bank akár arra is felkészülhet, hogy egyszer csak felkeresi kétezer csákányos.