Bezárja egyik telephelyét a MÁV-Gépészet

2009.08.18. 21:01 Módosítva: 2009.08.18. 21:01
Decemberben bezárja Északi Járműjavító telephelyét a MÁV-Gépészet, az ott dolgozó hétszáz alkalmazottuknak más telephelyeken ajánlottak állást. Az utcára kerülhet az egyelőre még kiváró 338 alkalmazott, amennyiben év végéig sem fogadja el a munkát másik telephelyen.

Bezárja az Északi Járműjavító telephelyét a MÁV-Gépészet Zrt. A társaság által telephely-racionalizálásnak nevezett átalakítással 338 munkavállaló munkahelye szűnhet meg csoportos létszámleépítéssel, amennyiben nem vállalják a munkát a társaság többi telephelyén.

A leépítésről kedden egyeztetett a munkaadó a munkavállalói szervezetekkel, a VDSZSZ Szolidaritás kifogást nyújtott be az intézkedés ellen. A szakszervezet szerint nem tettek eleget annak az ígéretüknek, hogy minden érintett tovább dolgozhat más telephelyeken. A VDSZSZ közleménye szerint az üzemegység nyereséges volt.

Dian József, a MÁV-Gépészet Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy a telephely megszüntetésére, illetve az egyes tevékenységek kihelyezésére azért van szükség, mert az Északi Járműjavító, valamint a társaság szolnoki járműjavító telepe csupán kapacitása 25-30 százalékán működik, nincsenek megrendelések a jövő évre, miközben az üzemeltetési költség évente 1,1 milliárd forint.

Kiemelte: a telephely valamennyi - több mint hétszáz - munkavállalójának felajánlották, hogy máshol biztosítanak számukra munkát, azonban 338-an eddig nem vállalták, hogy más telephelyre járjanak dolgozni. Az egyes tevékenységeket október elejéig kihelyezik, a teljes üzemet pedig decemberben zárják be, mondta Dian. Hozzátette, hogy addig még az említett 338 dolgozó is meggondolhatja magát. Szerinte a szolnoki üzemben még lenne hely, azonban oda a munkásszálló és a munkás-buszjáratok biztosítása ellenére sem jelentkeztek elegen, ezzel szemben a budapesti telephelyeken négyszeres a túljelentkezés.

Kóthy Zoltán, a MÁV-Gépészet Zrt. társasági kabinetvezetője azt mondta, hogy semmilyen korábban tett ígéretüket nem szegték meg. Minden intézkedés megfelel a vonatkozó jogszabályoknak, és összhangban van azzal a programmal, amelyet a telephely-racionalizálásokról 2008-ban meghirdettek.