Komoly felpattanás az építőiparban

2009.08.18. 13:56 Módosítva: 2009.08.18. 14:04
Az előző évi alacsony bázisnak és a nagyobb volumenű építkezéseknek (M6, M43, 4-es metró) köszönhetően idén júniusban 2008 júniusához képest 15,9 százalékkal bővült az építőipari termelés volumene, a májusi 9,6 százalékos visszaesés után. A legfrissebb (szezonálisan kiigazított) adat ráadásul havi összehasonlításban is növekedést, 12,3 százalékos bővülést mutat.

Mind az idei májusi, mind pedig a tavaly júniusi szintekhez képest látványosan emelkedett az építőipari termelés volumene, ami tehát azt jelenti, hogy megtört a szektor lefelé tartó trendje. Ilyen magas, 12 havi változást mutató adatra (+15,9 százalék) három és fél éve nem volt példa - emlékeztet a Portfolio.hu.

epitoipar0906

A termelés nagyarányú bővülése mintegy fele-fele részben az előző évi nagyon alacsony bázis, illetve a nagy út-, vasút- és közműépítésekkel foglalkozó szervezetek termelésében megfigyelt kiugró növekedés következménye - áll a statisztikai hivatal jelentésében, amely megjegyzi, hogy megváltozott az építőipari termelés tendenciája júniusban.

Továbbra is komoly különbségek vannak a két építményfőcsoport termelésének alakulása között: az épületeken végzett munkák volumenének kisebb emelkedése (+2 százalék) mellett ugyanis jelentős bővülés (+34,5 százalék) volt megfigyelhető az egyéb építményeken (út-, vasút-, és közműépítések) végzett munkák volumenében.

Az első hat hónap teljesítménye alapján a szektor 1,9 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami azt jelzi, hogy sorozatban a negyedik évben zsugorodik a termelés.

Felemás kilátások

A termelés volumenében tapasztalt jelentős emelkedésből származó pozitív jeleket árnyalja az új szerződések friss adata: a tavaly júniusi szintekhez képest 32 százalékos csökkenést jelez a mutató.

evesepipar0906

A júniusi hónapot megelőzően élénkülést mutató új megrendeléseknek köszönhetően az építőipar teljes szerződésállományának volumene már 28,8 százalékkal haladja meg az előző évit.