A budapesti bér 16, a megélhetési költség 42 százaléka a New York-inak

2009.08.24. 10:17
A budapesti bérszínvonal a bukarestivel áll közel azonos szinten – írja az UBS 2009-es ár-és bérszínvonal-elemzésében. Az európai fővárosok közül egyedül a bulgáriai Szófiában alacsonyabbak a bruttó és nettó bérek.

A budapesti nettó átlagbér mindössze 16,1 százaléka a bázisalapot képező New York-inak, míg mind Prága, Pozsony és Varsó bérszínvonala jóval magasabb, 20 és 30 százalékos arányt üt meg – derül ki az UBS 2009-es ár-és bérszínvonal-összehasonlító jelentéséből.

A vásárlóerő-paritáson számított átlagbér összehasonlításban a budapesti helyzet még rosszabb, a régiótól való leszakadásunk még nagyobb. Márpedig ez az összehasonlítás jóval életszerűbb, mivel a jövedelemből megvásárolható termékek és szolgáltatások értékével számol, korrigálva a valuták pillanatnyi alul- illetve felülértékeltségével.

A lakbérekkel együtt számított árszínvonal, azaz a teljes megélhetési költség Budapesten jóval közelebb áll az átlaghoz: a New York-i adat 41,8 százaléka, ami a régió országaival körülbelül azonos szinten mozog. Ezen belül az élelmiszerárak még magasabbak, 48,2 százalékát teszik ki a New York-inak, a ruházkodás költsége pedig messze az egyik legmagasabb a régióban, a New York-i 57,8 százaléka, amely arány Prágában 52,6 százalék. Összehasonlításképp: a vásárlóerő-paritáson számított jövedelem Prágában csaknem 10 százalékponttal magasabb, mint Budapesten.